Food

Last van een ochtendhumeur? Deze 5 dingen kan je dan eten

ochtendhumeur-eten

Met het verkeerde been uit bed stappen, het overkomt ons allemaal. Je hebt heel erg last van een ochtendhumeur, waardoor de kans groot is dat je neigt naar comfort food, oftewel ongezond eten. Toch heeft dit troostvoedsel op langere termijn een nog negatiever effect op je stemming en stressniveau. Wij vertellen je 5 gezonde dingen die je kunt eten tegen een ochtendhumeur.

5 gezonde voedingssoorten

Comfort food moet je dus vermijden. Ook al is de verleiding groot. Uit onderzoek blijkt dat dit ongezonde eten (comfort food), ons alleen op de korte termijn helpen. Op de lange termijn heeft dit voedsel juist een negatief effect op onze stemming. De kans dat je dan wakker wordt met een ochtendhumeur wordt steeds aannemelijker. We willen natuurlijk niet dat je nóg chagrijniger wordt ;). Maar welke dingen kan je dan beter eten?

1. Bananen

Van bananen word je vrolijk! In een banaan zit namelijk veel vitamine B6. Bovendien zit er in een grote banaan 16 gram suiker en 3,5 gram vezels. Omdat er vezels inzitten komt de suiker langzaam vrij in je bloedbaan. Dit zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel en een beter humeur! Als je een te lage bloedsuikerspiegel hebt kan dit weer leiden tot mood swings. Genoeg bananen eten, dus!

2. Pure chocolade

Ja, toch wel chocola eten. Maar dan wel puur. Pure chocolade bevat namelijk fenylethylamine (spreek dat maar eens goed uit). Dit is een stof in de hersenen die wordt vrijgegeven tijdens geluksmomentjes. Wanneer je chocolade eet bijvoorbeeld! Het bevat ook een stofje genaamd anandamide. Dit geeft hetzelfde effect als marihuana, want je voelt je door pure chocolade extra ontspannen.

3. Haver

Yes, ook haver helpt tegen jouw humeurtje. Het helpt namelijk je energieniveau stabiel te houden. Als jij haver eet als ontbijt, krijg je gelijk een beter humeur. Wel zo leuk voor je huisgenoten ;). Je kunt haver eten in de vorm van muesli, granola of natuurlijk havermout.

4. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Klinkt ingewikkelder dan het is. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool kunnen je humeur verbeteren. Tijdens het fermentatieproces ontstaan er bacteriën in voedingsmiddelen die suiker omzetten in alcohol en zuren. Ook wordt er tijdens dit proces probiotica aangemaakt. Dit zijn levende micro-organismen die de groei van gezonde bacteriën in je darmen ondersteunen.

Lees ook:
In de ochtend je wekker snoozen blijkt slecht te zijn voor je hersenen

5. Vette vis

Jij bent vast niet vies van een visje op zijn tijd. Door het eten van vette vis zoals zalm en witte tonijn, krijg je omega-3-vetzuren binnen. Dit zijn vetten die je lichaam niet zelf kan produceren. Als je een tekort hebt van deze stofjes kan je zelfs te maken krijgen met een lichte vorm van depressie! Wow, dat wordt veel vis eten dus.

Bron: Woman's HealthBeeld: Sex Education