Love

Over deze 6 dingen maken koppels het meest ruzie tijdens de feestdagen

koppels-ruzie-feestdagen

Kerstmis staat in het teken van gezelligheid en tijd spenderen met je vrienden en familie. Tóch is deze periode altijd iets minder feestelijk als dat je had gehoopt. Dit zijn de 6 dingen waar koppels het meeste ruzie over maken tijdens de feestdagen.

1. Geld

De laatste maand van het jaar is nu eenmaal een peperdure maand, dus niet zo gek dat je met je geliefde over geld praat. Rekeningen moeten worden betaald en tegelijkertijd worden de portemonnee’s leeg getrokken voor de beste kerstcadeaus. Maak afspraken met je partner over jullie budget en waar je op zou kunnen besparen. Houd je vervolgens ook aan deze afspraken om ruzies te voorkomen.

2. Verplichtingen en tradities

Voor de een kunnen jarenoude tradities heel belangrijk zijn, terwijl het de anders niks uit maakt. Sleept jouw lover je voortdurend mee naar familie ‘verplichtingen’ en durf je geen “nee” te zeggen? Ondanks dat je niet overal mee naartoe hoeft te gaan, is het ook goed om open te staan voor nieuwe dingen. Als je écht van elkaar houdt, dan heb je het wel over voor je partner om een middagje bij die vervelende oma te zitten. Communication is key! Praat erover met elkaar, want dit kan anders heel wat spanning opleveren tijdens de feestdagen.

3. Cadeaus

Het is altijd zo leuk om op pad te gaan voor het perfecte cadeau voor je geliefde en te bedenken hoe hij of zij zal reageren. Het kan dan soms best frustrerend zijn als je niet wordt beloond voor alle moeite die jij hebt gedaan voor de ander. Probeer aan je partner uit te leggen dat het niet gaat om het cadeautje zelf, maar dat je het fijn zou vinden als je kon zien dat de ander zijn of haar best heeft gedaan voor je. Misschien doet je lover de volgende keer dan iets meer moeite 😉

4. Hoge verwachtingen

Deze sluit goed aan op degene hierboven. Hoe bizar het ook klinkt, in januari worden gemiddeld de meeste scheidingen aangevraagd. Dit kan komen doordat je té veel van je partner verwacht tijdens de kerst. Hij of zij kan geen gedachte lezen en kan dus niet weten wat er allemaal in jou omgaat als je er niet over praat. Dit geldt uiteraard niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook de rest van het jaar!

5. Schoonfamilie

We zien het al vaak in cheesy romcoms voorbij komen, maar in het echte leven is het niet anders. Het gebeurt vaak zat dat iemand totaal geen band heeft met zijn of haar schoonfamilie. Tijdens de feestdagen komt er een grote druk te staan op deze relatie en wordt er heel wat van elkaar verwacht. Als het contact al niet zo soepel loopt tussen jou en je schoonmoeder, probeer dan vooral de vrede te bewaren!

6. Stress

En als laatste maken veel koppels tijdens de feestdagen ook ruzie over stress! Hoe leuk de feestdagen ook kunnen zijn, er komt altijd een hoop stress bij kijken. Denk je wel even een kerstdiner te organiseren voor twaalf man, ga er maar niet vanuit dat dit zonder slag en stoot gaat. Door alle kerstdrukte kan het zo zijn dat je helemaal uitgeblust en vermoed op de bank ploft na de ‘oh zo gezellige’ kerstborrel.

Door de sfeer goed te houden in huis heeft psycholoog Alicia H. Clark nog wel wat advies! “Je hoéft de familie niet elk jaar bij jou thuis uit te nodigen. Het kan ook best eens bij je broer, zus, of ouders. Spreek dat duidelijk af met je partner, dat voorkomt gekibbel tijdens de feestdagen.”

Lees ook:
Zo vaak hebben gelukkige koppels ruzie per week

Beeld: elite