News

Zo worden de koppels van Married at First Sight gematched

koppels-married-at-first-sight

Altijd al willen weten hoe de experts eigenlijk de 'perfecte' matches uitkiest voor Married at First Sight? De programmamakers doen een boekje open over dit proces. Er gaat een heleboel voorbereiding aan vooraf, voordat zij een doorslaggevende keuze kunnen maken.

Married at First Sight

Je hebt het vast wel eens gekeken, Married at First Sight. In 2016 kwam de eerste Nederlandse versie op televisie en het was een grote hit bij de kijkers. Inmiddels zijn we een aantal seizoenen verder en het programma wordt met het jaar populairder. Niet alleen het publiek thuis op de bank is enthousiast over de show, maar jaarlijks geven er wel duizenden mensen zichzelf op om mee te doen. Uit deze enorme berg aan aanmeldingen, kiezen de experts van Married at First Sight uiteindelijk veertien deelnemers om daarmee zeven koppels te vormen. Maar wanneer word je uitgekozen en hoe zoeken ze de juiste persoon voor jou?

Wetenschappelijk onderzoek

Je zou denken dat liefde niet te voorspellen is, maar de experts van Married at First Sight denken daar wel anders over. Dankzij verschillende wetenschappelijke testen kunnen de experts een keuze maken uit al die duizenden mensen die zich hebben opgegeven. Het onderzoek wordt aan de hand van een computertest gemaakt. De singles geven antwoord op vragen over hun werk, hoe zij omgaan met stress, wat hun politieke voorkeur is en natúúrlijk over hun eigen persoonlijkheid. Nadat de testen zijn afgenomen en alle profielen zijn gevormd, komen er vier slimme koppen bij elkaar om de resultaten te analyseren. Een gedragsbioloog, een seksuoloog en twee professionele matchmakers.

Persoonlijkheden

Nu dat er talloze persoonlijkheidsprofielen binnen zijn, gaan de experts sneller door de selectie heen dan je zou denken. Aan het begin van het matchingproces vallen er al snel een hele hoop deelnemers af. “We willen dat kandidaten sterk in hun schoenen staan, omdat we echt zijn geschrokken van de berichten op social media”, legt expert Tila Pronk uit. Ze kijken streng naar eventuele trauma’s en persoonlijkheidsstoornissen. Voor mensen die hier last van hebben, kan het avontuur te intens zijn.

Na urenlang overleggen over de potentiële deelnemers, wordt er een klein groepje uitgenodigd om op gesprek te komen. Voordat ze denken aan matches en bruidskoppels, wordt er eerst gekeken naar het karakter van de kandidaat zelf. Doen ze mee om bekend te worden of zijn ze echt op zoek naar de ware liefde? Heel veel vragen komen er bij de experts naar boven en wanneer ze deze allemaal verzameld hebben gaan ze mensen met dezelfde interesses en karakters aan elkaar koppelen. Ondanks al het harde en doordachte werk van de wetenschappers, is liefde onvoorspelbaar en zijn er helaas nog maar weinig koppels over uit Married at First Sight.

Beeld: rtl: married at first sight