Food

Feit of fabel: Is koffie nou écht zo verslavend?

koffie-verslavend

Koffie drinken is voor veel mensen een dagelijkse gewoonte. Sommige zeggen zelfs dat ze dag niet goed kunnen beginnen zonder. Maar kan je daadwerkelijk afhankelijk worden van de cafeïne? Wij vertellen je of koffie echt verslavend is of dat het gewoon een fabeltje is.

Cafeïne

De dag beginnen met een kopje koffie is voor veel mensen een echte must. Dat komt omdat de cafeïne die koffie bevat ons alerter maakt. En zodra dat gevoel is verdwenen snakken we weer opnieuw naar een kopje koffie. Het gaat bij velen dus niet eens meer om de smaak van de koffie, maar om de cafeïne. Want zonder koffie voelen we ons erg onrustig op werk of school. En door steeds maar aan deze cravings toe te geven zit je al gauw op 5 kopjes koffie per dag. Maar is koffie nu echt zo verslavend? Of is het gewoon een fabeltje?

Is koffie echt verslavend?

Tom Bart, een preventiedeskundige op het gebied van verslavingen vertelde aan Quest dat koffie niet verslavend is. Het voldoet namelijk aan te weinig criteria voor een echte verslaving. Je krijgt namelijk geen lichamelijke, sociale of financiële problemen als je dagelijks te veel cafeïne inneemt, dat kan namelijk wel gebeuren bij andere extreme verslavingen.

Lees ook:
Dit zegt jouw favoriete koffie over je persoonlijkheid

Ontwenningsverschijnselen

Er bestaat dus geen koffieverslaving, maar je kan wel ontwenningsverschijnselen krijgen als je voor een langere tijd geen koffie meer drinkt. Dat komt voornamelijk omdat je lichaam vraagt naar de cafeïne. Het kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, trillen, zweten en vermoeidheid. Gelukkig gaat het niet om zware afkickverschijnselen en zal het allemaal heel onschuldig aanvoelen.

Het grootste probleem is vaak dat mensen zich sneller geïrriteerd voelen zonder de cafeïne, maar het zit voor grotendeels allemaal wel tussen je oren. Je denkt namelijk dat je helemaal niet zonder de cafeïne kunt, terwijl dat helemaal niet het geval is. We kunnen dus gewoon lekker koffie blijven drinken zonder zorgen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook ontzettend veel lekkere koffie soorten, zoals decafeïne. Misschien is dat eens het proberen waard ;-).

Beeld: Pinterest

Must reads 👀