Lifestyle

Say what? Dit is de functie van het kleine zakje in je spijkerbroek

zakje-spijkerbroek

Wij vrouwen hebben de dagelijkse struggle dat onze kleding niet genoeg zakken heeft. Broeken met dichtgenaaide voorzakken bijvoorbeeld. What's that all about? Is je dat kleine zakje boven je normale broekzak in je spijkerbroek wel eens opgevallen? Wij vragen ons al heel lang af waar die eigenlijk voor is, dus dat hebben we even uitgezocht!

Aha, hiervoor is dat kleine zakje in je spijkerbroek dus bedoeld!

Dan geven ze ons geen fatsoenlijke broekzakken, maar wél zo’n klein zakje boven je normale broekzak. Ook niet bepaald logisch, toch? Nou, eigenlijk wel, hij heeft namelijk een bepaalde functie!

Vanzelfsprekend

Als je erover nadenkt, is het misschien een beetje gek dat je een klein zakje in je jeans hebt. Maar ze zitten er al zo lang in, dat het gewoon vanzelfsprekend is geworden! Grote kans dus dat jij waarschijnlijk nog nooit hebt onderzocht waarvoor die er zit. Nou, wij dus wel! Kennelijk zitten deze zakjes al sinds 1901 in onze broeken!

Eerste spijkerbroek

De spijkerbroek komt uit 1853: Levi Strauss (ja, de oprichter van het nog -steeds- razend populaire merk Levi’s) heeft toen de eerste spijkerbroek ontworpen. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor goudzoekers, die hadden namelijk een fysiek zware baan waardoor hun kleding snel kapot ging. Ze waren dan ook enorm blij met het ontwerp van de spijkerbroek! Deze was namelijk veel sterker, waardoor ze niet elke keer een nieuwe broek moesten aanschaffen.

Maar waarom dan dat kleine zakje?

Goed, dat stukje geschiedenis was even handig om te weten. Tegenwoordig hebben we allemaal de meest stijlvolle smart watches of horloges, maar vroeger was dit dus niet het geval. Toen liep men namelijk rond met een chic zakhorloge. Maar als ze dat zakhorloge in de normale broekzak stopte, ging die snel kapot. Dit kwam omdat het horloge zo klein was, en hij dus makkelijk tegen andere dingen in je zakken aan kon stoten. Daarom is dat kleine zakje dus bedacht! Nu wordt ‘ie niet echt meer gebruikt, maar hij is zo normaal geworden dat het nog steeds in – bijna – iedere broek ontworpen wordt!

Beeld: Pinterest