Lifestyle

Vijf tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

kinderkamer-inrichten

Stel, je kind is toe aan een nieuwe slaapkamer. Bijvoorbeeld omdat het de oude stijl ontgroeid is, of gewoon omdat het tijd is voor iets helemaal nieuws. Het liefst wil je kind een grotere kamer, maar die ruimte is er nu eenmaal niet in jullie huis. Gelukkig zijn er voldoende slimme tips en trucs om een kleine ruimte groter te laten lijken, zodat je kind toch het gevoel heeft een grotere kamer te hebben.

Een kleine slaapkamer inrichten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. We geven je vijf tips.

De kleur

Kleur heeft een grote invloed op de ruimtelijkheid van een kamer. Schilder je alles zwart, dan lijkt een ruimte veel kleiner dan wanneer je de muren wit schildert. Wit is natuurlijk ook maar wit, en in veel kinderogen een saaie kleur. Gelukkig hebben de meeste lichte kleuren hetzelfde effect als wit, zoals pastel roze, heel licht oranje en crème. Accenten kun je aanbrengen met lekker felle kleurtjes, zoals oranje kussentjes, rode stoelbekleding of een blauw dekbed overtrek. Vermijd drukke prints op grote oppervlakten, die laten een ruimte weer kleiner lijken.

Ruimtebesparende meubels

Kijk voordat je meubelen gaat kopen goed naar de maten van de kinderkamer. Wat wil je graag in de kamer en gaat dat passen? Het moet natuurlijk niet vol staan met meubels zodat er nauwelijks bewegingsruimte is. Een hoogslaper is voor veel kinderen een uitkomst. Je kind slaapt dan boven, en onder het bed staat bijvoorbeeld een bureau met een stoeltje, of is het ingericht als speelhoek.

Houd het rustig

Een druk behang, de muur vol posters of tekeningen, veel verschillende kleuren; het maakt een ruimte druk, en daarmee kleiner. Beter is het te kiezen voor zachte, rustige kleuren die elkaar aanvullen en grote oppervlakten die egaal blijven. Natuurlijk is er niets mis met een werkje of een tekening aan de muur, maar hang de kamer niet vol. Zet hem ook niet vol accessoires en speelgoed, maar ruim het meeste iedere dag op achter gesloten kastdeurtjes, zodat de kamer rustig blijft. Een rustige kamer lijkt niet alleen groter, je slaapt ook beter en meer ontspannen in een rustige omgeving.

Licht

Met licht bedoelen we zowel daglicht als kunstlicht. Het meest ideaal is natuurlijk daglicht. Heeft de kamer grote ramen? Dat vergroot ook het gevoel van ruimte. Maar voor elk raam geldt: zorg voor goede gordijnen. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen naar binnen kan kijken. Bovendien zorgen gordijnen er voor dat in de winter de warmte binnen wordt gehouden, en in de zomer de felle zon buiten blijft. En niet onbelangrijk: gordijnen houden ‘s nachts hinderlijk licht buiten, zodat je kind in het donker slaapt. Goede raamdecoratie kopen staat dus boven aan het lijstje als je gaat shoppen voor de nieuwe inrichting van de kamer.

Heeft de ruimte kleine ramen? Kies dan voor een paar spotjes aan de muur of het plafond. Spotjes kun je eenvoudig in de juiste stand zetten zodat er geen donkere hoekjes in de kamer zijn. Kies je voor dimbaar licht, dan kun je zelf de sfeer bepalen, bijvoorbeeld sterker licht als je kind huiswerk maakt, en sfeerlicht als het een vriend of vriendin op bezoek heeft voor een nachtje logeren.

Opgeruimd staat netjes

Een rommelige kamer lijkt al snel kleiner dan een netjes opgeruimde kamer. Natuurlijk hoeft niet alles strak en steriel te zijn, het blijft tenslotte een kinderkamer, en je mag zien dat daar geleefd en gespeeld wordt. Maar zorg voor voldoende opberggelegenheid, zoals laden onder het bed of een kast aan de wand. Een ‘zwevende’ kast, dus een kast die van de vloer staat, vergroot ook het gevoel van ruimtelijkheid.