Een tripje naar de Ikea is niet compleet zonder de overheerlijke Zweedse gehaktballetjes te eten! Ze zijn mega populair en wereldberoemd. En nu komt Ikea ein-de-lijk met het recept om de ballen zelf thuis te maken!
IKEA deelt het recept van de beroemde Zweedse gehaktballetjes
Kan jij ook niet wachten om deze zelf thuis te maken?
Zweedse gehaktballetjes zelf maken
Met patatjes, saus en cranberry compote kom je al een heel eind, maar hoe we de Zweedse gehaktballetjes moeten maken was tot op de dag van vandaag een mysterie! Nu heeft woonwinkel Ikea hun geheime recept bekend gemaakt en kan iedereen thuis ook genieten van deze lekkere maaltijd. Zoals we van de keten gewend zijn, is ook het recept in een Ikea handleiding verwerkt. Hoe geinig is dat?!
Voor dit recept hoef je zeker geen getalenteerde chefkok te zijn, iedereen kan het maken. We leggen het hier voor je uit.
De tekst gaat verder onder de foto
Wat heb je nodig?
Dit is wat je nodig hebt om voor 4 personen gehaktballetjes te maken:
- 500 gram rundergehakt
- 250 gram varkengehakt
- 1 fijn gesneden uitje
- 1 teentje knoflook
- 100 gram broodkruimels
- 1 ei
- 5 eetlepels volle melk
- Zout en peper
Ingrediënten voor de saus:
- Scheutje olie
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 150 milliliter groentebouillon
- 150 milliliter runderbouillon
- 150 milliliter (slag)room
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel Djionmosterd
Lees ook:
Yummy! Deze drie recepten met pompoen wil deze herfst wil proberen
Aan de slag!
Het recept gaat als volgt, zo maak je de overheerlijke gehaktballetjes klaar:
Stap 1: Doe het runder- en varkensgehakt samen in een kom en meng dit goed door met je handen
Stap 2: Voeg hier vervolgens de fijn gesneden ui, knoflook en broodkruimels aan toe. Zorg dat dit er goed verdeeld is over het vlees
Stap 3: Schenk de melk erbij en kruid het gemakt met de peper en zout
Stap 4: Nadat alles goed door elkaar gekneed is, maak je hier kleine rondje balletjes van. Dek deze af en leg ze voor twee uur lang in de koelkast
Ga een relaxen, serietje kijken en we komen zo bij je terug! 😉
Stap 5: Zijn de twee uur voorbij? Top! Pak er een pannetje met olie bij en zet dit op een middelhoog vuurtje. Als het goed verwarmd is, leg de balletjes voorzichtig in de pan en bak ze totdat ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn
Stap 6: Vervolgens doe je de balletjes in een overschaal en plaats je deze in de oven. Zet de oven op 180 graden voor 30 minuten
Ondertussen gaan we aan de slag met de saus.
Stap 7: Smelt de boter in een pannetje en doe de bloem erbij. Let op: Het is erg belangrijk dat je dit voor twee minuten stevig doorroert
Stap 8: Gelukt? Doe dan nog de room, sojasaus en Djionmosterd erbij en breng dit zachtjes aan de kook zodat de saus dikker wordt
Stap 9: Als de saus de dikte heeft bereikt die jij wilt en de balletjes zijn klaar, doe alles samen op een bordje en smullen maar. Smaklig måltid!