News

Vanaf 2024 mag je deze dieren niet meer als huisdier hebben

2024-geen-huisdieren

Was je van plan om een nieuw diertje in huis te halen? Let dan wel goed op, want de regels worden een stuk strenger. Er komt in 2024 een nieuwe positieflijst van huisdieren die wél in huis verzorgd mogen worden, maar hier vallen er dus een paar vanaf.

Huisdieren in 2024

Wie houdt er niet van? Een lief beestje die jou heel de dag kan vergezellen en waar je lekker mee kunt spelen. De ene haalt liever honden of konijnen in huis, terwijl de ander het liefst een kat op schoot heeft zitten. Maar als je nog op zoek bent naar het juiste beestje voor jou, zal je maar eens moeten opschieten! Want in 2024 gaan er heel wat regels veranderen en een aantal van onze favorieten dieren mogen niet meer als huisdier verzorgd worden.

Déze dieren mogen niet meer als huisdier in 2024

Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd die met dertig dieren erop die wél gehouden mogen worden. Dit gaat vanaf 1 januari in en dat betekent dat we van een aantal huisdiertjes afscheid moeten nemen. Als het je het beestje al in huis hebt voor die tijd, worden ze natuurlijk niet afgepakt. Maak je dan ook vooral geen zorgen dat de gemeente straks je huis komt doorzoeken naar een Russische dwerghamster. Want ja, dat is een van de diertjes die we in 2024 niet meer als huisdier mogen houden!

Daarnaast is het vanaf volgend jaar ook verboden om te zorgen voor egels en stokstaartjes. Ook een serval, luiaard en kangoeroe mogen niet meer met de ingang van deze positieflijst. Uhm, dat mag nu dus nog wel! Dus als je altijd al dit grote buideldier in de achtertuin hebt gewild, kan je deze voor het einde van het jaar nog aanschaffen.

Positieflijst

Gelukkig mogen we van het kabinet nog wel dertig andere huisdieren in huis halen volgend jaar. Hieronder de volledige positieflijst als jij nog op zoek was voor het perfecte beestje in huis! Daarnaast zijn er ook lijstjes gemaakt voor vogels, reptielen en vissen.

 1. Afrikaanse dwergrelmuis
 2. Algerijnse gerbil
 3. Alpaca
 4. Bleke gerbil
 5. Bruine rat
 6. Bunzing
 7. Cavia
 8. Chinese dwerghamster
 9. Chinese waterree
 10. Dwergrenmuis
 11. Ezel
 12. Fret
 13. Geit
 14. Goudhamster
 15. Grote Egyptische renmuis
 16. Harrington’s gerbil
 17. Hond
 18. Huiskat
 19. Huismuis
 20. Kameel
 21. Konijn
 22. Lama
 23. Mongoolse gerbil
 24. Noordafrikaanse renmuis
 25. Paard
 26. Rund
 27. Schaap
 28. Varken
 29. Waterbuffel
 30. Woestijnslaapmuis
Beeld: Beverly Hills Chihuahua