Beauty

Jouw perfecte match: skincare routine afgestemd op jouw huidtype

huidverzorging-huidtypes

Ieder huidje is anders. Misschien heb jij een moeilijke huid terwijl je vriendinnen een perzikhuidje hebben of andersom, het is oneerlijk verdeeld. Gelukkig is er voor elk type huid een verschillende verzorging. Zo ben jij er zeker van dat jouw huidje precies krijgt wat hij nodig heeft. Wanneer jouw huid tevreden is, straalt deze. En dat is precies wat we willen! Wij delen graag tips om dit zo snel mogelijk te bereiken!

Ontdekken welk huidtype je hebt, kan best lastig zijn. Soms kan een glanzende neus wijzen op een vette huid, maar dat is niet altijd het geval. Daarom hebben we een lijst samengesteld met kenmerken van diverse huidtypes en condities. Zo kun je de juiste verzorging kiezen die perfect aansluit bij jouw specifieke huidbehoeften. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen stralende huid?

Je huidtype is genetisch bepaald

Je huidtype wordt in feite bepaald door je genetica. Het hangt af van de activiteit van je talgklieren en de reactie van je huid. Als je turbo talgklieren hebt, kan je huid neigen naar een vettere textuur. Aan de andere kant, als de klieren wat trager zijn, kun je eerder een drogere huid ervaren. Ook de reactie van je huid, de werking van kleine bloedvaatjes en de gevoeligheid van je huid zijn genetisch bepaald. Je kunt je huidtype niet zomaar veranderen, maar je kunt streven naar een evenwichtige huid.

Jij hebt de touwtjes in handen als het om je huidconditie gaat!

De conditie van jouw huid wordt beïnvloed door een samenspel van zowel interne als externe factoren. Denk hierbij aan hormonen, levensstijl, stress en blootstelling aan zonlicht. Zelfs factoren zoals een operatie, medicatie of ziekte kunnen een rol spelen en verschillende huidcondities op het toneel brengen. Soms lijkt het alsof je huid zijn eigen ‘moodswings’ heeft, waarop op één dag verschillende dingen kunnen gebeuren! Deze huidavonturen zijn universeel, ongeacht je huidtype!

1. Normale huid

Gefeliciteerd met die gezonde, normale huid van jou! Je mag jezelf gelukkig prijzen, want een normale huid betekent dat je niet vaak last hebt van onvolkomenheden. Je gaat door het leven zonder de hindernis van vervelende puistjes en andere oneffenheden. Jouw huid is niet snel van slag, vertoont geen rode gloed na het aanbrengen van crèmes, en je voelt geen branderig gevoel op je gezicht. Bovendien prijkt jouw huid met minimale zichtbare poriën, en straalt ze als nooit tevoren. Wat een zegen voor jouw stralende, normale huid!

Zo herken je een normale huid:

 • De normale huid voelt vaak zacht aan
 • De normale huid is soepel
 • De normale huid is voorzien van een gelijkmatige, matte glans
 • De normale huid heeft poriën die zichtbaar zijn, maar niet verwijd
 • De normale huid heeft een goede doorbloeding
 • De normale huid heeft een goede vet- en vochtverhouding

Hoe je een normale huid het beste kan verzorgen

Het mooiste is dat jij al een huid hebt waar iedereen naartoe werkt, dus je hoeft alleen maar te zorgen dat je huid zo blijft. Hoe je dat doet? Gebruik een make-upremover op waterbasis, een gewone toner en een dagcrème met een zonnebrandfactor. Belangrijk is namelijk dat je je huid beschermt tegen factoren van buiten, zoals zon en uitlaatgassen. Voor de rest hoef jij niet dagelijks uren bezig te zijn met je huid, you lucky girl!

Verzorgingsproducten voor een normale huid

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Clay and Glow Protecting day cream spf30

2. Gecombineerde huid

Ben jij blessed met een gecombineerde huid? Die mix van een beetje glans op de t-zone en wat droogte op de wangen geeft jouw huid karakter! Met hier en daar zichtbare poriën en die subtiele glans aan het einde van de dag, is jouw huid als een veelzijdig canvas. Het bijzondere? Je moet goed kijken naar de behoeften van elk gebied en daar de juiste verzorging voor vinden

Zo herken je een gecombineerde huid:

 • De gecombineerde huid heeft vaak een vettige T-Zone
 • De gecombineerde kent droge, doffe en vette zones
 • De gecombineerde huid heeft verschillende producten nodig op verschillende plekken

Hoe je een gecombineerde huid het beste kan verzorgen

Wanneer je een gemengde huid verzorgt, is het essentieel om de vettige zones niet te overladen met extra olie. Droge plekken hebben daarentegen wat extra hydratatie nodig. Probeer een lichte dagcrème voor gemengde huidtypes en breng deze wat minder royaal aan op je voorhoofd, neus en kin. Zo houd je alles mooi in balans!

Verzorgingsproducten voor een gecombineerde huid:

Biodermal vette & gemengde huid crème

Clay and Glow hydraterende dag- en nachtcrème

Collistar Salicylic Acid + Niacinamide lotion

3. Vette huid

Meiden met een vette huid hebben vaak last van onzuiverheden en glimmende plekken op het gezicht. De poriën zijn goed te zien en je hebt last van mee-eters. Veel meiden hebben last van een vettige huid tijdens de puberteit, omdat er dan meer hormonen worden aangemaakt en je hele huid een beetje in de war is.

Zo herken je een vette huid:

 • De vette huid heeft vaak grove poriën
 • De vette huid glimt vaak al snel na het reinigen
 • De vette huid krijgt snel last van onzuiverheden, puistjes en/of ontstekingen
 • De vette huid heeft moeite met make-up. Deze blijft vaak niet lang zitten

Hoe je een vette huid het beste kan verzorgen:

Bij een vette huid is het heel belangrijk dat je producten kiest speciaal voor jouw huidtype, want verzorging is heel belangrijk. Ook is het hier belangrijk dat je voor producten kiest op waterbasis, dan kunnen je poriën niet verstoppen. Draag ook niet te veel make-up, dat is soms moeilijk, maar op momenten dat je thuis bent kan dat sowieso! Hydrateer je huid goed, want dan gaat je huid geen overtollig talg aanmaken, zoals hierboven uitgelegd. Belangrijk is ook dat je goed exfolieert, de dode huidcellen kunnen namelijk je huid verstoppen. En dat veroorzaakt weer puistjes!

Verzorgingsproducten voor een vette huid:

Clinique Clarifying Lotion 3 – Twice A Day Exfoliator

Skin Reset Sos verzorging onzuiverheden

4. Droge huid

Een droge huid is vaak heel gevoelig en je hebt vaak last van rode plekjes die droog en schilferig aanvoelen. Soms zie je er een beetje grauw uit en er ontstaan droogtelijntjes onder je ogen. Je huid is niet goed gehydrateerd en hier moet snel iets aan gedaan worden!

Zo herken je een droge huid:

 • De droge huid is vaak schilferig
 • De droge huid kan jeuken
 • De droge huid voelt gevoelig aan
 • De droge huid kan trekken
 • De droge huid oogt vaak dof

Hoe kan je een droge huid het beste verzorgen?

Zorg dat je niet te heet doucht, want dit droogt je huid alleen nog meer uit. Als je dan toch een warm bad of hete douche hebt genomen, zorg er dan voor dat je gelijk hydrateert met een voedende crème. Ook is het handig dat je investeert in een goede oogcrème, want die verjaagt de droogtelijntjes.

Verzorgingsproducten voor een droge huid:

CeraVe Moisturizing Cream Bodycrème  droge tot zeer droge huid

Clinique Moisture Surge overnight mask gezichtsmasker hydraterend & kalmerend

Beeld: instagram @haileybieber