Lifestyle

Wil je weten! Dit is de hoogst gemeten temperatuur in Nederland

hoogste-temperatuur-nederland

Soms komt het in Nederland voor dat we te maken krijgen met een hittegolf. En dat zijn wij in ons koude kikkerlandje natuurlijk niet gewend. Het geklaag neemt dan ook altijd gelijk toe als de temperaturen stijgen. Maar wat is eigenlijk de hoogste gemeten temperatuur ooit in Nederland? 

Hoogste temperatuur in Nederland

Misschien heb je het idee dat het nooit warmer wordt dan zestien graden in Nederland, maar wij zullen je het tegendeel bewijzen!

Warme dagen

We weten natuurlijk allemaal dat de aarde opwarmt en de temperaturen hierdoor ook langzaam stijgen. Maar 80 jaar geleden was het ook al bloedheet in ons, normaal gesproken, koude kikkerlandje. De warmste dag was voor een hele lange tijd in juli 1944, toen was het 38,6 graden Celcius. In 2019 werd dit record eindelijk weer verbroken. Dat was op 25 juli, toen werd er namelijk een temperatuur gemeten van 40,7 graden Celcius.

Lees ook
7 handige tips om de hittegolf te overleven

Uitzonderingen

Maar geen paniek, want dit zijn echte uitzonderingen. Deskundigen hebben al vaker laten weten dat het in Nederland bijna onmogelijk is om warmer te worden dan 40 graden. Op de heetste dag in 2019 werd dit record verbroken door een combinatie van verschillende factoren. “Het hitterecord komt door de combinatie van uitzonderlijke warme lucht uit Noord-Afrika, volop zonneschijn en uitgedroogde zandgrond in Noord-Brabant en Limburg”, lieten deskundigen toen weten. En dat is dus behoorlijk zeldzaam.

Bron: Fem-FemBeeld: Pinterest