News

Hoeveel calorieën eten Expeditie Robinson-deelnemers per dag?

expeditie-robinson-calorieen

De meeste kandidaten van Expeditie Robinson verliezen heel wat gewicht op het eiland. Dat is niet zo gek, want met maar een kleine voorraad rijst, wat bananen en geplukte cassave, die eerlijk verdeeld moeten worden over alle Expeditie-leden blijft er niet veel over om te nuttigen per dag. Maar hoeveel calorieën krijgen de kandidaten eigenlijk precies binnen per dag?

Expeditie Robinson

Ons favoriete reality survival-programma is al sinds 2000 jaarlijks te zien op televisie. In het programma strijden bekende Nederlanders tegen elkaar om de ultieme Robinson van het seizoen te worden. Het programma heeft haar naam te danken aan het verhaal over de zeeman Robinson Crusoe, die op een onbewoond eiland moest zien te overleven na een schipbreuk. Inmiddels hebben er al heel wat zware Expeditie Robinson seizoenen afgespeeld op tropische eilanden, maar het seizoen van 2021 – dat zich niet afspeelde op een tropisch eiland – blijkt het allerzwaarst te zijn geweest. De kandidaten konden namelijk op het eiland zelf bijna geen eten vinden, geen onverwachte vondsten in de bananenboom dus of cassave in de grond. Dit betekende dat de grootte van hun maaltijden compleet afhankelijk was van de uitslag van de proeven.

Wat eten de expeditieleden?

Normaal gesproken zien we de expeditieleden na aankomst op het eiland meteen op zoek gaan naar eten. Enne, meestal met succes! De kandidaten komen altijd wel toevallig een verstopte bananenboom tegen, of ze graven cassave uit de grond. Maar op de Kroatische eilanden, waar het seizoen van 2021 zich afspeelde, bleek het nog moeilijker te zijn voor de expeditieleden om aan eten te komen. Saar Koningsberger vertelde na weggestuurd te worden tijdens de eilandraad, hoe ingewikkeld het was om eten te vinden dat seizoen. De kandidaten waren bijna compleet afhankelijk van de potten rijst en bloem, die ook nog eens verdeeld moesten worden over meerdere dagen en maar liefst acht man! Saar vertelde dat zelfs als ze samen alles in de strijd zetten om vissen te vangen, dat ze maar zo’n een of twee visjes uit de zee wisten te krijgen. Geen wonder dat de meeste kandidaten uit 2021 dus een complete metamorfose ondergingen, wow!

View post on Instagram
 

Maar 100 calorieën per dag

In 2010 deed Saar voor het eerst mee aan Expeditie Robinson en vertelde toen dat ze op de Filipijnen in vier weken zo’n zeven kilo was afgevallen. Saar keerde terug in het 21e seizoen van het survival-programma. Ditmaal, moesten de kandidaten zien te overleven op Kroatische eilanden. Na twee weken was het voor Saar tijd om het eiland te verlaten, en bij thuiskomst zag ze dat ze in deze twee weken tijd al zes kilo was afgevallen! Ze vertelt wel eens uitgerekend te hebben hoeveel calorieën de kandidaten eigenlijk per dag binnenkrijgen. Enne, op sommige dagen was dat soms niet eens 100 calorieën. Echt heel knap dat ze dat hebben volgehouden dus!

Beeld: expeditie robinson