Health

Fitgirls: zo vaak per week moet je eigenlijk sporten

hoe-vaak-per-week-sporten

Ben jij ook altijd benieuwd naar hoe vaak je nou eigenlijk écht moet sporten om in shape te blijven? In ons nieuwste artikel ontrafelen we dit mysterie en geven we jou het verlossende antwoord. Let's het sweaty!

Hoe vaak sporten per week?

Ben jij ook zo’n fanatieke sporter of wil je graag een fitte levensstijl aannemen? Dan vraag je je vast af hoe vaak je eigenlijk zou moeten sporten. Nou, wij hebben goed nieuws voor je! Het antwoord is niet zo simpel als een one-size-fits-all benadering. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke doelen, fitnessniveau, leeftijd en de aard van de sport of lichaamsbeweging die je beoefent.

Om wat richtlijnen te geven, beveelt de American Heart Association aan om minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve intensiteit aerobe activiteit per week te doen. Dit kun je verdelen over minimaal 3 dagen. Dus reken maar uit: dat komt neer op ongeveer 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Klinkt haalbaar, toch?

Maar wacht, er is meer! Naast cardio-activiteiten wordt ook aanbevolen om spierversterkende oefeningen te doen voor alle grote spiergroepen op minstens twee dagen per week. Denk hierbij aan oefeningen met gewichten, weerstandstraining of bodyweight workouts. Zo werk je niet alleen aan het verbranden van vet en het verbeteren van je conditie, maar bouw je ook nog eens mooie spieren op.

Nu hoor ik sommigen van jullie denken: “Moet ik echt zo vaak sporten? Kan ik niet gewoon een keer per week naar de sportschool gaan en af en toe een rondje rennen?” Tja, als je tevreden bent met matige resultaten en langzame vooruitgang, dan kan dat zeker. Maar laten we eerlijk zijn, als je echt serieuze veranderingen wilt zien in je lichaam en fitheid, dan zul je er iets meer moeite voor moeten doen.

Dus hoeveel is genoeg? Dat hangt af van jouw persoonlijke doelen. Wil je afvallen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om wat vaker te trainen en intensievere workouts te doen. Wil je spiermassa opbouwen? Dan kun je wat meer focus leggen op krachttraining en minder cardio doen. Uiteraard speelt ook jouw fitnessniveau een rol. Ben je net begonnen met sporten? Begin dan rustig aan en bouw geleidelijk op.

Oh, en laten we vooral niet vergeten dat rust ook belangrijk is! Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na intensieve trainingssessies. Dus plan af en toe een rustdag in om bij te komen en let goed op signalen van overbelasting of blessures. Sporten moet leuk zijn, toch? Dus zoek activiteiten die jij leuk vindt en waarvan jij energie krijgt. Of het nu danslessen zijn, yoga-sessies of bokstraining – doe wat jou gelukkig maakt!

Tips & Tricks

1. Consistency is key!

We kennen allemaal wel die momenten waarop we vol goede moed beginnen aan een nieuw fitnessprogramma om vervolgens na een paar dagen weer in onze oude gewoontes te vervallen. Het geheim van succesvol sporten zit hem in consistentie. Ga dus niet al te fanatiek van start, want voor je het weet heb je er dan helemaal geen zin meer in!

2. Sporten = leuk

Om verveling tegen te gaan en optimale resultaten te behalen, is het ook belangrijk om variatie in je workouts aan te brengen. Probeer verschillende sporten en trainingsmethoden uit, zoals cardio, krachttraining, yoga of zelfs danslessen. Op deze manier blijft het leuk én uitdagend! Dus waar wacht je nog op? Trek die sportoutfit aan, zet je favoriete muziek op en ga ervoor! Maar vergeet niet om ook regelmatig rustdagen in te plannen om je spieren de kans te geven om te herstellen.

3. Motivatie

Sporten kan soms een uitdaging zijn, vooral als je moe bent na een lange dag werken of studeren. Maar maak je geen zorgen! Hier zijn een paar tips om je motivatie hoog te houden:

  • Stel realistische doelen: Bepaal wat je wilt bereiken met je workouts en breek dit op in kleine haalbare doelen.
  • Vind een trainingsmaatje: Alles is leuker samen! Zoek iemand met wie je kunt sporten en elkaar kunt motiveren.
  • Beloon jezelf: Vergeet niet om jezelf te belonen voor je inzet. Trakteer jezelf op een lekkere smoothie of een nieuwe sportoutfit!
  • Pas je schema aan: Als het lastig is om elke dag naar de sportschool te gaan, kun je kijken of het beter past om ‘s ochtends vroeg te trainen of juist ‘s avonds. Vind de tijd die voor jou werkt.

En vergeet niet dat iedereen wel eens een off-day heeft. Wees niet te streng voor jezelf en pak de draad gewoon weer op wanneer je er klaar voor bent. Ready, fitgirls? 

Beeld: high school musical