Health

Wait what?! Hardlopen is blijkbaar dus helemaal niet gezond

hardlopenn

Wanneer de zon begint te schijnen, wil heel Nederland weer fit en gezond worden. Veel mensen gaan liever niet naar de sportschool en kiezen ervoor om te gaan hardlopen. Het is een populaire sport in ons land, maar het is helemaal niet zo goed voor je als iedereen denkt.

Hardlopen

Waar we de goede voornemens eind januari alweer vergeten zijn, beginnen de meeste in april weer met gezonder eten en sporten. Voor veel mensen is af en toe een rondje hardlopen een fijne optie. Je kunt zelf je tempo bepalen en je hoeft niet te zweten tussen anderen in de sportschool. Het is ontzettend goed voor je conditie en je voelt je herboren als jij je rondje hebt afgemaakt. Let wel op dat je tijdens het hardlopen goed naar je lichaam blijft luisteren. Veel mensen doen dit niet en dat kan hele vervelende gevolgen hebben.

Het maakt namelijk niet uit hoelang je gaat rennen of hoe vaak, zolang je het maar gezond doet. Er zijn helaas een heleboel negatieve aspecten aan hardlopen en wij gaan jullie vandaag uitleggen waarom hardlopen een heel stuk minder gezond is voor je, dan iedereen denkt.

Fysieke gezondheid

Je denkt je lichaam sterker te maken door fanatiek hard te lopen, helaas is niks minder waar. Hardlopen brengt namelijk heel wat gezondheidsproblemen met zich mee. Natuurlijk denk je daar helemaal niet over na tijdens het rennen, maar misschien is het wel verstandig om op te letten. Hardlopen is een belastende activiteit voor ons lichaam, omdat we veel gewrichten gebruiken. Vooral de impact van onze voeten op de grond kan leiden tot stress, verstuikingen en blessures. Ook krijgen je knieën het enorm te verduren tijdens een hardloopsessie. Op lange termijn kan dat chronische pijn en zelfs artritis veroorzaken.

Daarnaast is het ook nog eens slecht voor je hart en bloedvaten. Hardlopers hebben een hoger risico op beroertes en hartaandoeningen. Klinkt niet heel motiverend, toch? Tijdens het hardlopen maakt je lichaam veel stress hormonen aan en dat kan dan weer leiden tot ontstekingen en schade in je lichaam. Misschien toch maar beter om even langs de sportschool te gaan in plaats van een rondje hard te lopen.

Lees ook:
Fit te blijven zonder te sporten? Dat doe je zo!

Mentale gezondheid

Niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid kan beschadigd raken door hardlopen. Ondanks dat het juist bij veel mensen de stress weghaalt, kan het tijdens het rennen alleen maar erger worden. Dat kan voornamelijk zorgen voor vermoeidheid, angststoornissen en depressie. Natuurlijk moet af en toe een rondje rennen om je hoofd leeg te maken zeker kunnen. Denk nog even twee keer na voordat je gaat trainen voor de marathon, je komt er misschien een stuk minder gezond uit als dat je had gehoopt. Zo hebben we weer een excuus gevonden om niet in de regen naar buiten te gaan ;-).

Beeld: Pinterest