Beauty

Dit is de reden dat je meer last hebt van haaruitval in de herfst

haaruitval-herfst

Misschien is het je wel opgevallen dat je de laatste dagen meer haren verliest dan normaal. Dit is niks om je zorgen over te maken! Tijdens de herfst hebben we nu eenmaal meer last van haaruitval. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Haaruitval in de herfst

Het is herfst, in dit seizoen vallen niet alleen de blaadjes van de boom, maar ook de haren uit je hoofd! Oh no! Er blijven meer haren in je borstel achter tijdens het kammen en dat ene colbertje kan je wel blijven rollen. Dit is allemaal super vervelend, maar het is dus niks om je echt zorgen over te maken. In een jaar zijn er twee specifieke periodes waar ons haar meer uitvalt, de herfst is hier één van. Oktober is in deze periode het hoogtepunt (dieptepunt, zal je bedoelen) van haaruitval. Maar waarom is dit zo?

Bescherming tegen de zon

De oorzaak hiervan is vrij simpel. Je haar heeft 3 verschillende fases, een groeifase, de rustfase en de uitvalfase. Door het jaar heen bevindt 90% van alle haren op je hoofd in de groeifase en zo’n 10% in de uitvalfase, alleen is dit dus niet bij elk seizoen het geval. In de zomer groeien jouw lokken namelijk een stuk sneller dan in andere jaargetijden en vallen er ook minder haren uit. Dit komt door het zonnige weer. Er worden meer haren aangemaakt om onze hoofdhuid goed te kunnen beschermen tegen de felle zon.

Wanneer de herfst dan aanbreekt, is deze bescherming niet meer nodig en gaan veel van deze haren direct naar de uitvalfase toe. Normaal gesproken verlies je gemiddeld 50 tot 100 haren per dag, in de herfst kan dit aantal wel verdriedubbelen! Wow!

Lees ook:
Geen droogshampoo? Gebruik deze TikTok hack tegen vet haar

Dit kan je er tegen doen

Ondanks dat je extra haaruitval in de herfst niet volledig kan voorkomen, hebben wij wel een aantal tips om jouw coupe zo vol mogelijk te houden! Zorg dat je gezond eet en genoeg variaties hebt in je eetpatroon. Drink voldoende water en zorg dat je je haren niet te veel met warmte in contact laat komen. Wees lief voor je haar en sla het föhnen, krullen of stijlen in deze periode dus eventjes over. Wat altijd bevorderlijk is voor je haargroei zijn serums of een verzorgend haarmasker.

Én weet je wat dus echt een fabel is: stoppen met je haar kammen. Dit heeft namelijk totaal géén zin en hiermee voorkom je haaruitval niet. De haren zitten al los en daarom blijven ze achter in jouw borstel. The more you know!

Beeld: pinterest