Beauty

Wat is beter? Met je haar vast of los slapen?

slapen-met-vast-of-los-haar

Het is een discussie die we al jarenlang voeren: moet je met je haar vast of los slapen? De één zegt dat slapen met los haar mega slecht voor je haar is, terwijl de ander zegt dat dat juist 1001 voordelen heeft. Maar wat klopt nou?

Tractie-alopecia

We zullen maar direct met de deur in huis vallen: slapen met vast haar kan zorgen voor haaruitval. Dit wordt dan tractie-alopecia genoemd. Je hoeft nu echt niet direct in paniek te raken; het is namelijk niet hetzelfde als de ziekte alopecia. Tractie-alopecia is überhaupt geen ziekte.

Tractie-alopecia ontstaat wanneer je haar te lang onder strakke spanning staat. Die spanning zorgt er namelijk voor dat je haarzakjes kunnen ontsteken of beschadigen, waardoor je mooie lokken uit kunnen vallen. No worries, je zal echt niet al je haar verliezen, maar je kan er wel kale plekken door krijgen.

Nu denk je waarschijnlijk dat het niet uitmaakt om met een staart te slapen, omdat het toch niet met je Ariana Grande ponytail zal gaan slapen. Maar ook de wrijving van je vastgebonden haar tegen je kussen kan al voor deze spanning zorgen!

Tips voor als je wél met vast haar wil slapen

Wij snappen ook echt wel dat het fijn is om je haar vast te maken voordat je gaat slapen als je prachtige lange lokken hebt. No worries: want met deze tips kan het alsnog zonder je haar te beschadigen!

1. Scrunchie

Als je het fijn vindt om met een knot in te slapen, kun je het beste een losse knot met een scrunchie maken. De scrunchie zorgt ervoor dat er minder wrijving ontstaat, en doordat je ‘m lekker los hebt, staat er ook zo min mogelijk spanning op je haarzakjes.

2. Losjes vastmaken

De manier om je haar zo min mogelijk te beschadigen, is door het in een losse staart of vlecht te doen. Hierdoor minimaliseer je de spanning die op je haarzakjes komt te staan!

3. Zijden kussensloop

Oké, dit heeft niet per se te maken met je haar vastmaken, maar wel met het gezond houden overnight! Het doet namelijk wonderen om je katoenen kussensloop te vervangen voor een zijden. Het katoen trekt namelijk alle natuurlijke oliën uit je haar, waardoor het de volgende dag droog en gedehydrateerd aan kan voelen. Als je geen zijden kussensloop hebt of wil kopen, kan je ook een zijden sjaal om je kussen binden!

Bron: Harpers BazaarBeeld: instagram @elliee.rob