Food

Deze 7 groenten en fruit zijn minder gezond dan je denkt

groenten-fruit

Wij stoppen maar al te graag zoveel mogelijk groenten en fruit in ons eten. Het is immers gezond, en kan superlekker zijn, toch? Nou, zo gezond is het dus eigenlijk helemaal niet. Deze 7 groenten en fruit zijn namelijk een stuk minder gezond dan je denkt.

1. IJsbergsla

IJsbergsla is niet per se ongezond, maar het probleem is gewoon dat er amper voedingsstoffen inzitten. Je raakt er dus niet vol van, waardoor je meer moet gaan eten. Die ijsbergsla kun je dus beter inruilen voor andere bladgroenten, want daar zitten genoeg voedingsstoffen in zodat je er vol van raakt, én je krijgt dan geen tekort aan bepaalde stoffen!

2. Kokosproducten

Wist jij dat een kokosnoot zowel een noot als een vrucht is? Daarom staat de kokosnoot in onze lijst van groenten en fruit. Kokos kan voor vele dingen gebruikt worden en wordt gebruikt in verschillende producten. Kook jij bijvoorbeeld vaak in kokosolie, of gebruik jij regelmatig kokosmelk? Dan is dit dus eigenlijk niet zo gezond. Door de vetten die in kokosproducten zitten gaat je cholesterol omhoog. Te hoge cholesterol levels zijn niet gezond!

3. Groentechips

Die zak paprikachips inruilen voor een zak groentechips? Klinkt als een gezond alternatief, maar helaas is dat dus niet waar. Bij het bereiden van deze chips verdwijnen vaak alle voedingsstoffen, en door de olie waarin het bereid wordt is het vaak net zo vet als normale chips. De groentechips bevatten inderdaad vaak net iets minder calorieën dan normale chips, maar wordt op dezelfde manier bereid waardoor het vaak evenveel vet bevat. Tortillachips is wellicht een betere optie, het eten van tortillachips is namelijk gezond!

4. Kersen

Nee, helaas zijn die lekkere, zoete kersen niet zo gezond als je misschien zou denken. Dit komt omdat er heel veel fruitsuikers inzitten. Dit geldt trouwens ook voor lekkere druifjes. Als je een paar kersen – of druiven – eet, is het écht niet slecht voor je. Maar dit zijn echt van die vruchten waar je lekker veel van kan eten. En in dat geval is het dus niet meer zo gezond!

5. Maïs

Vaak denken we bij maïs dat het een redelijk gezonde groente is, maar helaas klopt dit niet. Ook maïs zit namelijk vol met natuurlijke suikers. Daarbij zit in één blikje maïs al gauw zo’n 180 calorieën! Ja, dat is inderdaad meer dan wij hadden verwacht.

6. Vruchtensapjes

Even een vruchtensapje halen bij de winkel klinkt als een gezond alternatief, toch? Helaas, ook dit is niet gezond. Om één glas te vullen, heb je al meerdere vruchten nodig. Je krijgt daarbij dus heel veel fruitsuikers binnen. Daarnaast gaan heel veel vezels tijdens de productie verloren. Die krijg je door middel van je vruchtensapjes dus niet binnen. Toch beter om 1 of 2 losse stukken fruit te eten, dus!

7. Gedroogd fruit

De gedachte achter gedroogd fruit is wel gezond, maar de bereiding vaak niet. Dit komt omdat het vaak bedekt is met een laagje suiker wat het minder gezond maakt natuurlijk. Gedroogd fruit bevat daarentegen wel heel veel vitamines, waardoor het een betere optie is dan een zak snoep. Probeer wel kleinere porties te eten, gedroogd fruit is namelijk kleiner dan vers fruit, waardoor je minder snel verzadigd raakt. We zijn geneigd om er meer van te eten, waardoor we uiteindelijk meer suikers en calorieën binnenkrijgen dan we misschien voor ogen hadden.

Bron: Man ManBeeld: Pinterest