Food

Gadver! Hier is het glazuur van roze koeken dus van gemaakt

glazuur-roze-koeken

Roze koeken; wij zijn er helemaal verslaafd aan. Zo’n heerlijk zacht cakeje met een flinke laag roze glazuur.. Zo lekker! Maar goed, dat was wel onze mening voordat we erachter kwamen wat er precies in dat glazuur zat. Daarna gingen we namelijk echt over onze giechel.

Gadver; dit zit er in het glazuur van een roze koek

Zo goor: dit zit er dus blijkbaar in het glazuur van onze favoriete roze koeken..

Hier komt de roze kleur vandaan

De roze koek heeft zijn naam te danken aan, jawel, het roze laagje glazuur dat bovenop het cakeje zit. Maar die lekkere zoete harde laag roze is gemaakt van luizen. Gadver! De kleur wordt namelijk gemaakt met E-nummer E120; ook wel bekend als karmijnzuur. Dit is een rood pigment dat bepaald voedsel een rode of roze kleur geeft en zit bijvoorbeeld ook in winegums, drankjes, sauzen en ijs. En het is een extract dat gemaakt wordt van dode luizen. Gadverdamme.

Lees ook
Cheesecake met roze koek smaak: dit is het goddelijke recept

Karmijnzuur

De dode luizen in de roze koek hebben we te danken aan de karmijn productie in Peru. Vriendelijk bedankt! Die vriendjes leven daar op cactussen, en maken karmijnzuur aan om zichzelf te beschermen tegen andere dieren. Dode luizen zitten trouwens ook in andere voedselwaren, zoals verf, shampoo en lippenstift. Sinds 2012 zit het gelukkig niet meer in medicijnen, gezien het sinds dat jaartal niet meer mag in de EU. Wat betreft die andere voedselwaren; toch maar even op gaan letten, dus.

Beeld: pinterest