Real life

Girls Issues #33: ‘Ik heb last van depressieve gevoelens’

Girls issues

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues.

Girls Issues: ‘Ik heb last van depressieve gevoelens’

Tess (13) geeft aan dat zij last heeft van depressieve gevoelens

Hoi Girlscene.

Ik ben 13 jaar oud en ik ben echt heel vaak depressief. Hoe het kan.. geen idee.. Ik heb een heleboel nare dingen meegemaakt, maar natuurlijk ook goede dingen! Maar de nare dingen spoken echt altijd door mijn hoofd.. Ik blijf er maar aan denken. Het ene moment voel ik mij zo top! En ineens het andere moment, dan ben ik zoo verdrietig & boos. En ik heb ook heel vaak en snel vreetbuien. Ik heb dan ineens zoveel honger en dan kan ik alle kasten leeg eten. Daarna voel ik mij schuldig dat ik zo veel at. Want ik wil graag een plat buikje.. Ik zou echt heel graag tips willen, of mijn verhaal kwijt kunnen voor opluchting.. Ik weet het echt niet wat ik hier mee aan moet…

Groetjes, Tess.

Lees ook: 
Girls Issues #32: ‘Ik heb last van cellulitis’

Lieve Tess,

Wat vervelend dat jij je vaak depressief voelt. Het kan natuurlijk met jouw leeftijd te maken hebben, je bent 13 jaar en waarschijnlijk net in de puberteit. Heel veel meiden van jouw leeftijd hebben hier last van en bij veel van hen gaat het vanzelf weer over. Maar dat betekent zeker niet dat je er niets aan hoeft te doen. Zeker als de gevoelens langer aanhouden en heftiger worden, is het zaak hier iets aan te doen.

Heb je er al eens met je ouders over gepraat? Of is er iemand anders in jouw omgeving waar je mee kunt praten? Een tante, je oma, een buurvrouw? Is er niemand die je vertrouwt? Kun je een afspraak maken met de vertrouwenspersoon op school? Bij de vertrouwenspersoon op school kun je dingen bespreken, zonder dat zij dit direct aan andere mensen doorvertelt. Bij hem of haar kun je je verhaal kwijt. De vertrouwenspersoon kan jou ook doorverwijzen naar de GGD, als zij denkt dat dit nodig is.

Wil je je problemen liever niet op school bespreken? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts heeft geheimhoudingsplicht en mag wat jij hem of haar vertelt, niet met anderen bespreken zonder jouw toestemming.

Zoals je zelf al aangeeft, er over praten lucht op. Doe dat dan ook, probeer je problemen niet voor jezelf te houden, maar neem iemand in vertrouwen. Of dit nu je ouders zijn, of iemand anders die je vertrouwt. Je staat er niet alleen voor en zijn zat mensen die je hiermee willen helpen.

Ben je er écht nog niet klaar voor om er met andere mensen over te praten, probeer er dan over te schrijven. Pak een notebook en schrijf alles wat je voelt van je af. Probeer dit bijvoorbeeld te doen op momenten dat je een vreetbui voelt opkomen. Probeer je gevoelens onder woorden te brengen. Als je een aantal keren hebt geschreven, kun je kijken of je een patroon kunt ontdekken. Wat zorgt voor jouw vreetbuien?

Maar nogmaals, we denken dat het op dit moment ook erg belangrijk is om er met iemand over te praten. Dat lijkt misschien lastig, maar als je je verhaal eenmaal helemaal kwijt bent lucht het echt op!

Sterkte Tess!

Liefs,
Girlscene