Love

5 gewoontes in je relatie die leiden tot een break-up

gewoontes-relatie-break-up

Wanneer je al lang samen bent met iemand, kan het voorkomen dat het vlammetje een beetje dooft. Zonder dat je het door hebt ontstaan er ongezonde gewoontes in jullie relatie en werk je actief mee aan jullie break-up. Hoeveel je ook van elkaar houdt, zeggen experts dat deze 'onschuldige' dingen in een relatie funest kunnen zijn.

1. Vurige discussies

Ruzies en discussies horen er nu eenmaal bij als je in een langdurige relatie zit met je lover. Toch is het goed om je gevoelens in toon te proberen te houden. Wanneer je te veel woede uit naar de ander, jaag je die persoon weg en is er geen ruimte meer voor een goed gesprek. Dit is misschien wel de lastigste gewoonte om af te leren in je relatie, maar wel belangrijk om te onthouden als je niet toe bent aan een break-up.

2. Roddelen over je lover

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg koppels die achter elkaars rug praten. Of het nu om een grapje gaat of een serieus onderwerp, roddelen is niet goed voor je relatie. “Het toont geen respect naar hem toe, zelfs als hij er nooit achter komt”, legt therapeut Carrie Col uit. “Op die manier start je alleen maar een patroon van negatieve vergelijkingen dat kan leiden tot nog meer irritaties. Voordat je het weet, bevindt jullie relatie zich in een neerwaartse spiraal.”

3. Masker op houden

Communiceer met je partner! Dit is de beste tip die de experts mee kunnen geven. Houd je liever de schijn op dat alles goed met je gaat? Je lichaam zal je binnen de kortste keren verraden. Je krijgt een hogere stem, je pupillen worden groter en je maskeert je gevoelens met een neplach. “Dit zijn allemaal signalen dat iemand overweldigd is door zijn eigen emoties”, verteld relatietherapeut Sue Johnson. Wees eerlijk naar je lover en praat over je gevoelens.