Health

Om deze reden verandert je gewicht tijdens je menstruatie

Danique
gewicht-menstruatie

Het is weer díé tijd van de maand. We zijn vermoeid, krijgen wat meer onzuiverheden op ons gezicht én komen een aantal kilootjes aan. Ongesteld zijn is zeker geen pretje, maar ga niet om de weegschaal treuren. Dít is de reden dat jouw gewicht verandert tijdens je menstruatie.

Menstruatie

We staan tijdens onze menstruatie liever niet op de weegschaal, maar het is hartstikke normaal dat je gewicht veranderd tijdens deze periode. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn de boosdoeners van dit fenomeen. Deze hormonen zijn heel belangrijk en zorgen er onder andere voor dat het slijmvlies van je baarmoeder klaar is voor mogelijke innesteling. Dus als het eitje niet bevrucht wordt, word je ongesteld.

Voordat je menstruatie begint, is je lichaam hard aan het werken en zijn je oestrogeen- en progesterongehaltes het hoogste. Dit zorgt ervoor dat ze andere functies, zoals het vasthouden van vocht, ook heel goed uitvoeren en dit is dat extra getalletje dat je op de weegschaal ziet staan.

Vocht vasthouden

Doordat je lichaam vóór deze periode dus meer vocht vasthoudt, lijkt het dat je zwaarder bent dan vóór je ongesteldheid. Alleen is dit dus niet helemaal waar. Het is namelijk maar tijdelijk! Het moment van jouw menstruatie daalt je oestrogeenniveau enorm en houd je ook niet meer zoveel vocht vast.

Alleen daalt het progesteronniveau niet en dit hormoon zorgt er óók voor dat je vocht vasthoudt. Dit is dan voornamelijk bij de handen, benen en buik te zien. Maar no worries, want na deze vervelende week zit je gewoon weer op je normale gewicht!

Lees ook:
Science says: taart bij het ontbijt kan helpen bij gewichtsverlies

Zoete trek

Veel vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid last van zogenaamde ‘cravings’, dit kan ook zorgen voor een zwaarder gewicht. Een ‘craving’ is wanneer je heel erg zin hebt in een lekkere, zoete snack. Vaak zijn deze snacks ongezond en eten we er veel te veel van. Te veel zout en te veel suikers, zorgen er ook weer voor dat je extra vocht vasthoudt. Alleen is dit anders dan hormoonvocht en is het lastiger om weer vanaf te komen.

Om niet aan te komen, maar wel toe te geven aan de zoete cravings, kan je beter een kom met yoghurt of een paar verse dadels eten. Net zo zoet, maar wel een heel stuk gezonder!

Beeld: pinterest