Health

Wist je dat? Dit zijn de gevolgen als je tijdens het vliegen aan de pil zit

gevolgen-vliegen-de-pil

Slik jij anti-conceptie en heb je een reisje naar het buitenland op de planning staan? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal dingen. Vliegen terwijl je aan de pil zit, kan namelijk heel wat vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit kan er gebeuren en zó kan je het risico verminderen.

Aan de pil

Veel vrouwen kiezen op jonge leeftijd om aan anti-conceptie te gaan. Vaak wordt er bij de dokter aangeraden om de pil te gaan slikken. Er zijn heel wat verschillende om uit te kiezen, maar allemaal dragen ze risico’s met zich mee. Genoeg jonge meiden (en ook volwassen vrouwen!) zijn niet volledig op de hoogte van alle gezondheidsgevolgen. We weten allemaal wel dat onze huid eronder kan lijden, dat we wat meer kilo’s op de weegschaal zien staan en we kans maken op haarverlies. Geen leuke dingen! Maar weet je ook wat er kan gebeuren wanneer je de lucht in gaat? Dit kunnen de gevolgen zijn als je gaat vliegen terwijl je aan de pil zit.

Meer kans op trombose

Je hebt er vast wel eens van gehoord, trombose. Dat is wanneer er een bloedklonter ontstaat en je bloedvaten blokkeert. Als deze bloedklonter in je longen blijft steken, kan dit leiden tot een longembolie. En in het ergste geval komt het in je slagader terecht. Dan ben je nog verder van huis en kan je zelfs een hart- of herseninfarct oplopen.

Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen met een zittend beroep, maar ook als je lang stilzit in een vliegtuig moet je hiervoor oppassen. Niet alleen het zitten triggered deze aandoening, maar ook door het slikken van de pil kan je hier eerder last van krijgen. De experts van Gezondheid.be leggen uit dat je alleen extra risico loopt als je aan de combinatiepil zit. Dit is een pil waar zowel oestrogeen als progestageen inzit. Uit hun onderzoek is gebleken dat vrouwen die de gecombineerde pil slikken, wel vier keer meer kans hebben op trombose. Hoewel oestrogeen veel voordelen heeft, zoals een betere cycluscontrole en een kleinere kans op onverwachte bloedingen, is dit wel het stofje dat het risico op trombose verhoogd. Denk hier dus goed overna en ga in overleg met de dokter over welke pil het beste bij je past.

Wat kan je ertegen doen?

Gelukkig voor ons, deelt dit meisje een inkijkje van haar vlucht op TikTok. Dankzij haar verloofde, die een dokter is, weet ze precies wat ze moet doen. De video is inmiddels viral gegaan en door wel 22 miljoen (!) gebruikers bekeken. En dat is maar goed ook, want nu zijn alle vrouwen op de hoogte van dit fenomeen.

Als je tijdens een lange vlucht eens in het halfuur in beweging komt, moet het goed komen. Loop het gangpad op en neer of doe wat kleine oefeningen. Denk aan lunges, haal je knieën een aantal keren op of ga gewoonweg een paar minuutjes rechtstaan.

Door regelmatig te bewegen verklein je de kans op trombose. Onthoud het voor je volgende vakantie, want je wil niet met bloedproppen of opgezwollen benen aankomen op bestemming. Wees niet bang voor reacties van anderen. Je kent de mensen in het vliegtuig toch niet en het gaat wel om jouw eigen gezondheid! Fly safe!

View post on TikTok