Health

Om deze reden moet je nooit voor de televisie in slaap vallen

gevolgen-televisie-slaap

Tijdens het kijken van een film of serie gebeurt het ons allemaal wel eens, we vallen in slaap vallen voor de televisie. Maar wist je dat dit flink wat nadelen met zich mee brengt? Dit zijn de gevolgen als je voor de televisie in slaap valt!

In slaap vallen voor de televisie

Nog even televisie kijken voordat je naar bed gaat, is voor vele mensen een deel van hun avondroutine. Daardoor komt het dan ook vaak voor dat we tijdens het tv kijken op de bank in slaapvallen. Misschien helpt het jou zelfs om in slaap te komen, maar let op! Het beeldscherm is een stuk schadelijker voor jouw nachtrust dan dat je zou denken.

Blauw licht

Door het blauwe licht van de televisie worden je hersenen voor de gek gehouden. Je hoofd denkt namelijk dat het dan dag is. Wanneer je hersenen zulk licht waarnemen, wordt het stofje melatonine minder aangemaakt. En dit is dan ook precies het stofje die je nodig hebt voor een goede nachtrust. Je kunt je wel voorstellen dat hierdoor je biologische ritme wordt verstoort.

Geluiden

Niet alleen het licht, maar ook de geluiden die uit de televisie komen triggeren jouw hersenen. Je brein blijft hierdoor onbewust alert en wil weten wat er om jou heen gebeurt, een soort veiligheidsmechanisme. Door alle geluiden en lichtflitsen blijf je dus hangen in een hele lichte slaap en zul je nooit goed rust krijgen. Een powernap overdag of voordat je daadwerkelijk naar bed wil, is dus helemaal niet nuttig. Je wordt nooit zo fris en fruitig wakker als je gehoopt had.

Dit alles geldt natuurlijk ook voor het beeldscherm van je telefoon of laptop! Probeer je schermgebruik ‘s avonds dus wat te minderen voordat je gaat slapen.

Lees ook:
Het is bewezen! Uitslapen in het weekend is heel gezond

Calorieën verbranden

Ondanks dat we het zeker niet aanraden om op de bank te slapen, schijnt er toch een klein voordeel aan vast te zitten. Er wordt namelijk beweert dat je meer calorieën verbrand als je voor de televisie in slaap valt, dan dat je gewoon in je bed ligt. Bizar toch?! Wij stellen voor om even een avondwandelingetje te maken voordat je je bed in kruipt. Zo verbrandt je ook calorieën, heb je een frisse neus gehaald en ben je klaar voor een goede nachtrust. Slaap lekker!

Beeld: Pinterest