Lifestyle

Workaholic: dit is zijn de gevolgen van tot laat doorwerken

gevolgen-laat-doorwerken

We willen onszelf volledig inzetten voor onze baan en vinden het niet erg om af en toe over te werken. Een paar uurtjes meer of minder in de week. Wat maakt het uit? Nou, het onderzoeksteam bij Slack Workforce Index is juist helemaal niet zo blij met werknemers die overwerken. Dit heeft te maken met een aantal vervelende gevolgen.

Tot laat doorwerken

Nog ‘even’ de laatste slides afmaken van een presentatie of een uurtje extra doorwerken om dat ene verslag nog af te maken. Nadat de klok vijf uur slaat, blijven veel mensen nog even zitten op kantoor. Het is fijn om de volgende dag met een nieuwe taak te beginnen. We geloven dat het afronden van een opdracht voor het einde van de dag, voor minder stress zorgt voor de komende ochtend. Helaas werkt dit juist averechts. Slack Workforce Index heeft meer dan 10.000 kantoormedewerkers ondervraagd en zijn tot een bijzondere conclusie gekomen. De gevolgen van regelmatig tot laat doorwerken zijn meer negatief, dan positief. Een opvallende uitkomst is dat het juist voor een stuk minder productiviteit op de werkvloer zorgt.

Minder productief, meer stress

Je zou misschien denken: hoe meer uren, hoe meer werk er wordt verricht. Dit werkt alleen niet helemaal zo zwart-wit. Uit het onderzoek van Slack is gebleken dat er wel 20% minder productiviteit is op een werkvloer waar druk wordt ervaren om over te werken. En je kunt je voorstellen dat er bij zo’n gevoel van druk ook veel stress komt kijken. Minder tevreden over je werk, meer werkgerelateerde stress en zelfs een hogere kans op een burn-out. Allemaal vervelende gevolgen van regelmatig tot laat doorwerken. Dit wil niet alleen jij, maar ook je werkgever, voorkomen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Waar het eerst dus geprezen werd om langer op kantoor te blijven, is het verstandig om hier voortaan even twee keer over na te denken. Werkgevers hebben meer aan een gezonde en functioneerde werknemer. Je gezondheid moet altijd bovenaan blijven staan en dit heeft alleen maar goede gevolgen voor je presentaties op de werkvloer. Hoe doorbreken we dit herkenbare patroon?

Er moet een reden zijn waarom jij je taken aan het einde van de dag nog niet afhebt. Misschien neem je wel te veel hooi op je vork? Of je vind het lastig om een strakke planning te volgen? Hoe het ook zit, overwerken is niet de oplossing. Praat erover met je werkgever en kom samen tot een plan. Ook is het belangrijk om te weten dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Knal je die facturen er binnen een uurtje wel allemaal uit? Voorkom fouten (waar je later weer tijd aan kwijt bent om ze te herstellen) en neem rustig te tijd om alles op de juiste manier te doen. Raffel het niet af en sla om vijf uur lekker de laptop dicht. Werkse!