Health

Oeps: zo gevaarlijk is het nou eigenlijk om met je huisdier te slapen

slapen-huisdier-gevaarlijk

We doen niets liever dan knuffelen met onze pluizige diertjes. We vinden het dan ook heerlijk om de hond of kat 's nachts mee te nemen naar onze slaapkamer, om samen in slaap te vallen. Dat het niet bepaald hygiënisch is en ze je soms wakker kunnen houden, weten we wel. Maar hoe gevaarlijk is het nou eigenlijk om met je huisdier te slapen?

Is het gevaarlijk om met je huisdier in één bed te slapen?

Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, heeft PubMed een grootschalig onderzoek in Amerika gehouden. Bij dit onderzoek werd gekeken naar de gewoontes die mensen met hun huisdier ontwikkelt hebben. Hiervoor hebben ze 150 mensen die een hond of kat als huisdier hebben ondervraagd, om erachter te komen of het gevaarlijk is om met je huisdier te slapen.

Verstoren slaapritme

Van deze 150 mensen, blijkt dat 41% van hun het geen enkel probleem vindt om een bed te delen met hun huisdier. Ook gaven zij allemaal aan dat hun slaapritme niet verstoord werd door de aanwezigheid van hun trouwe viervoeter. Veel van hen sliepen zelfs beter door samen met hun huisdier in hetzelfde bed te slapen! Goed, over het verstoren van je slaapritme hoef je je dus geen zorgen te maken.

Hygiëne

Een andere reden waarom de meerderheid toch besluit hun huisdier niet in hun bed te willen, is hygiëne. En de wetenschap ondersteunt dat het inderdaad niet erg fris is om met je dier in hetzelfde bed te slapen. De vacht, poten en tong van honden en katten zitten namelijk vol met bacteriën. Deze bacteriën worden natuurlijk ontzettend makkelijk verspreid wanneer een huisdier in hetzelfde bed slaapt als zijn baasje. Nee, het is dus niet heel erg schoon. Maar is het ook gevaarlijk?

Het verspreiden van ziektes

Slapen met je huisdier kan gevaarlijk zijn. De bacteriën die je hond of kat bij zich dragen, kunnen je namelijk erg ziek maken. Denk aan vogelgriep, Q-koorts of toxoplasmose. En vooral die laatste kan ontzettend gevaarlijk zijn als er nog jonge kinderen bij jou in bed slapen. We weten dat het onwijs gezellig is om je huisdier te knuffelen wanneer je in slaap valt, maar het is toch verstandiger om niet te doen.

Beeld: Pinterest