Lifestyle

Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander

gemiddelde-spaargeld

Sparen is echt een kunst, en niet altijd even makkelijk. Het is fijn om wat geld achter de hand te hebben, voor bijvoorbeeld een financiële tegenslag. Maar hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander op de spaarrekening? Wij zochten het voor je uit.

Spaargeld gemiddelde Nederlander

Eerder vertelde wij jullie al wat het meest voorkomende salaris in Nederland is. Nu zijn wij ontzettend benieuwd naar het spaargeld. Iedereen spaart op een eigen manier. Probeer afspraken te maken met jezelf, en wees ook niet té streng. Als het een keer niet lukt, is dat ook geen ramp. Wij vertellen je hoeveel spaargeld Nederlanders gemiddeld hebben. Zo heb jij een richtlijn voor je eigen spaarrekening.

Richtlijn

Volgens de financiële website Bank.nl doet de Nederlander het heel goed. We sparen het meeste van Europa! In het eerste halfjaar van 2021 werd er bijvoorbeeld gemiddeld zo’n €1.734 per persoon gespaard. Maar hoeveel heeft de gemiddelde Nederlander dan op de spaarrekening staan? Als we naar de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kijken, hebben particuliere huishoudens een gemiddeld spaartegoed van €42.300. Dit klinkt als veel, en dat is het ook. Dit bedrag is niet geheel realistisch: de rijke huishoudens in Nederland trekken dit gemiddelde namelijk flink omhoog.

Lees ook:
Déze handige apps gaan jou helpen met het besparen van geld

Realistisch spaardoel

Maar wat is dan wel een realistisch bedrag om te sparen? Het mediaan (het middelste getal van een getallenreeks van hoog naar laag) geeft daar een beter beeld van. Volgens het CBS komt het mediaan van al het spaargeld van particuliere huishoudens, uit op €14.900. De helft van de Nederlanders zit dus onder dit bedrag, en de andere helft erboven. Het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om maandelijks tien procent van je inkomen apart te zetten. Als jij bijvoorbeeld €2000 netto per maand verdient, spaar hier dan €200 van.

Automatisch sparen

Kleine tip van ons: zet automatisch sparen aan. Het geld wordt dan simpel en snel naar je spaarrekening overgeboekt. Hierdoor vergeet jij het niet zelf te doen en weet je zeker dat je het geld opzij hebt gezet. Lukt dit niet? Geen stress! De ene maand zet je wat meer opzij, dan heb je wat speling. Vind je het nog lastig om te sparen? Met deze tips bespaar je makkelijk geld.

Must reads 👀