Lifestyle

WOW! Zoveel geld bespaar je als je stopt met alcohol drinken

geld-bespaar-alcohol

Het is niet alleen goed voor je fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Zoveel geld bespaar je namelijk als je geen alcohol drinkt.

Gezondheid

Laten we ons eerst eens verdiepen in de fysieke en mentale nadelen van het drinken van alcohol. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat jij helemaal niet zoveel drinkt en dat een wijntje af en toe geen kwaad kan. Toch is het niet alleen voor grote drinkers goed om te stoppen met alcohol, maar ook mensen die weinig drinken merken al snel voordelen als ze dat wijntje toch laten staan.

Jacqueline van Lieshout, coach voor bewust alcoholvrij leven, legt uit dat iedereen al baat heeft bij één maand geen alcohol. “Het eerste voordeel van stoppen met drinken is dat je beter gaat slapen”, begint ze. “Beter slapen zorgt er ook voor dat je minder trek hebt in ongezond eten, dat je meer wilt bewegen, je makkelijker kunt afvallen, je relaxter bent in confrontaties, je een langer lontje hebt en je je minder sloom voelt.” Dat klinkt voor ons al als een heleboel goede verbeteringen, maar onze portemonnee zal er ook blij mee zijn! Want hoeveel geld bespaar je eigenlijk als je geen alcohol drinkt?

Geld besparen

Jacqueline heeft een berekening gemaakt om te kijken hoeveel geld je kan besparen als je stopt met drinken. Ze heeft hier twee theorieën voor uitgewerkt:

1: Stel, je drinkt één fles wijn per dag. Bijvoorbeeld eentje wijntje vóór het eten, twee tijdens het diner en nog twee op de bank ná het eten. Een gemiddelde supermarkt wijn is ongeveer €6, dus dat is €42 per week, oftewel €180 per maand.

2: Drink je niet elke dag, maar ga je wel eens in de week naar een terras of een bar? Daar zal je dan ongeveer €30 uitgeven aan drank (als het niet meer is) en dan koop je misschien ook nog twee flessen wijn voor thuis. Dan kom je dus ook op die €42 euro per week uit, oftewel €180 per maand.

Hoe je het ook wendt of keert, het is een hele boel ‘weggegooid’ geld, wat je beter aan leuke of belangrijke dingen kan uitgeven. Als we de berekening van Jacqueline mogen geloven, kan je in een jaar wel €2160 (!) besparen. “Als je dat op jaarbasis uitrekent, kun je er een hele leuke vakantie van boeken”, aldus de coach. Toch maar overwegen om voor een spa rood te kiezen volgende keer ;-).

Lees ook:
Good to know! Alcohol drinken kan een negatieve invloed hebben op je date leven

Stoppen met alcohol drinken

Vind je het wel een goed idee om je alcohol gebruik te minderen of zelfs helemaal te stoppen? Super goed van je! Alleen is het soms heel lastig om dit vol te houden. Jacqueline heeft er meerdere boeken over geschreven en raadt aan om eens goed in je agenda te kijken. “Er zijn vaak gelegenheden waarvan je weet dat het om de drank draait. Dan is het misschien beter om niet te gaan, want je wordt op dit soort gelegenheden misschien niet gelukkig van alleen een spa rood of een appelsap.”

Beeld: pinterest