Lifestyle

Word jij ook altijd gecontroleerd bij de zelfscankassa? Dit is waarom

gecontroleerd-zelfscankassa

Je hebt boodschappen gedaan, bent net klaar met inpakken en ineens krijg je de melding dat je wordt gecontroleerd. In principe is er niks aan de hand, maar het is wel heel vervelend dat je al je boodschappen weer moet uitpakken. Word jij ook altijd gecontroleerd bij de zelfscankassa? Dan zou dít nog best wel eens de reden kunnen zijn.

Gecontroleerd bij de zelfscankassa

Laten we eerst eens de vraag beantwoorden waarom we eigenlijk worden gecontroleerd bij de zelfscankassa. De reden daarvoor is vrij duidelijk en het zal vast niet als een verrassing komen: dit doen ze om diefstal te voorkomen. Hoewel jíj misschien niks steelt, betekent dat niet dat alle andere klanten even eerlijk zijn. En bij zelfscankassa’s is het nou eenmaal heel makkelijk om een paar producten ‘vergeten’ te scannen. Maar heb jij het idee dat jij iedere keer gecontroleerd wordt aan de zelfscankassa? Dat zou best wel eens kunnen. Er zit namelijk een hele techniek achter.

Willekeurig systeem

In principe gaat de selectie wie er wel en niet gecontroleerd worden bij de zelfscankassa’s automatisch. Om discriminatie te voorkomen kunnen medewerkers niet zelf de controlemomenten uitkiezen en wordt dit willekeurig door de computer gedaan. Maar zo heel willekeurig gaat het dus helemaal niet! Supermarkten kunnen namelijk aan dit systeem schroeven, zodat er op bepaalde momenten een seintje wordt gegeven dat een klant gecontroleerd moet worden.

Lees ook:
Dit is momenteel de goedkoopste supermarkt van Nederland

Gecontroleerd worden bij de zelfscankassa

Het kan verschillende oorzaken hebben dat jij vaak gecontroleerd wordt bij de zelfscankassa. Zo zal je waarschijnlijk eerder gecontroleerd worden als je een product koopt wat vaak wordt gestolen. Supermarkten kunnen dit namelijk tegenwoordig heel goed in kaart brengen.

Ook wordt er gekeken naar producten die vaak in combinatie met een ander product gekocht worden. Denk aan een appeltaart en bus slagroom, of een pak beslag en boter die je moet toevoegen. Koop je slechts één van deze producten en niet de bijbehorende? Dan kan dit als verdacht gezien worden, waardoor het kan gebeuren dat je gecontroleerd wordt.

Verder zullen mensen die heel lang in de winkel rondlopen vaker gecontroleerd worden, omdat dieven er vaak langer over doen dan onschuldige shoppers. Hoe vervelend die controle aan de zelfscankassa soms ook is, er zijn ergere dingen in de wereld. Reken dus gewoon netjes al je producten af en er is niks aan de hand ;).

Beeld: Pinterest