Food

What?! 10 soorten fruit en groente die helemaal niet zo gezond zijn

groente-fruit-niet-gezond

We hebben allemaal geleerd dat een portie groente en fruit op een dag super belangrijk is. Alleen zijn sommige soorten groente en fruit toch een stuk minder gezond dan we denken. Je kunt ze beter niet te vaak eten, en ook echt niet te veel op je bord scheppen.  

Soorten groente en fruit die toch minder gezond zijn dan je denkt

Een bord groente blijft natuurlijk beter dan een patatje of frikandel, maar toch kan het minder gezond zijn dan je denkt!

1. Aubergine

Een aubergine heeft een spons achtige textuur. Dus je raad het al, ze nemen snel dingen op zoals vet of zout. Gebruik daar dus zo min mogelijk van als je een gerecht bereid met aubergines!

Lees ook:
8 gezonde snacks om mee te nemen naar school of werk

2. Ijsbergsla

Ijsbergsla is een van de meest populaire slasoorten. En dat is eigenlijk best jammer, want er zijn slasoorten die nog veel gezonder zijn dan ijsbergsla. Veldsla of rucola bevatten bijvoorbeeld meer voedingsstoffen. Misschien toch een keer voor een andere soort sla kiezen dus!

3. Aardappelen

Bij aardappelen speelt de manier waarop we ze klaarmaken een grote rol. Het is logisch dat het mega ongezond is om ze in een bak vet te bakken, maar wij eten ze vaak zonder schil terwijl daar juist heel veel voedingsstoffen in zitten!

4. Kersen

Dit fruit bevat best wel veel suiker. Nu is dit geen ramp, maar vaak eet je er wel veel van. Zo krijg je dus veel suiker binnen. De fructose die kersen bevatten wordt ook nog is snel opgenomen door de vetcellen in je lichaam. Niet super gezond dus!

5. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit wordt vaak overladen met suiker en behandeld met allerlei chemicaliën waardoor ze zoet blijven. Naast dat het best wel veel vitamines bevat, is het dus alsnog een stuk gezonder om een verse appel te eten dan de gedroogde variant.

6. Groentechips

Je zou toch denken dat groentechips een stuk gezonder zijn dan normale chips? Dit is dus niet zo! Groentechips worden net als normale chips gebakken in veel vet. Ze zijn dus net zo vet, en net zo ongezond.

7. Fruitsap

Zo’n lekker fris, gekleurd fruitsapje, lijkt misschien een hele gezonde keuze. Helaas is dat niet zo. Tijdens het persen van het fruit gaan eigenlijk alle vezels verloren, maar de suikers blijven wel. Zo krijg jij dus suiker binnen van heel veel fruit, zonder de voordelen ervan! Niet zo gezond dus.

8. Kokosnoot

Jij eet waarschijnlijk niet vaak kokosnoot. Wel drink jij het in de vorm van kokoswater of kokosmelk. Hier zitten best veel vetten in, hierdoor schiet je cholesterol omhoog als je hier te veel van drinkt en dat is natuurlijk niet gezond.

9. Druiven

Net als kersen bevatten druiven best wel veel suiker. Je eet vaak meer druiven, omdat je ze zo makkelijk kan weg eten. Hierdoor krijg je vaak meer suiker binnen dan je zou willen.

10. Maïs

Maïs bevat mega veel vitamines, maar ook best veel suiker. Maïs is dus eigenlijk helemaal niet zo gezond. Als jij altijd lekker veel maïs door je gerechten gooit omdat je denkt dat dit gezond is, heb je het dus fout!

Beeld: Pinterest