Health

Deze fouten maakt iedereen tijdens het tandenpoetsen

fouten-tandenpoetsen

Tandenpoetsen is voor – hopelijk – iedereen een vast deel van de dagelijkse routine geworden. Maar wist je dat je zelfs zoiets simpels waarschijnlijk nog fout doet? Deze fouten maakt iedereen namelijk tijdens het tandenpoetsen.

Fouten maken tijdens het tandenpoetsen

Je eerste ingeving is misschien: huh, hoe dan? Tandenpoetsen is zó simpel. Nou, dat had je gedacht. Er komt heel wat bij kijken! Kennelijk zijn er namelijk een flink aantal fouten die gemaakt worden tijdens het tandenpoetsen. Wij vertellen je de drie belangrijksten.

1. Je poetst te kort

Waarschijnlijk is jou altijd verteld dat het tandenpoetsen twee minuten moet duren. En de kans is groot dat – al helemaal als je haast hebt – je hier wel eens een half minuutje vanaf smokkelt. Maar dit moet je dus absoluut niet doen. Kennelijk is het namelijk zo dat je je tanden niet twee minuten moet poetsen, maar vier! Who knew? Als je die halve minuut regelmatig smokkelt, poets je dus eigenlijk 2,5 minuut te weinig. En dat wil je natuurlijk niet.

2. Je poetst niet in de goeie richting

Doe jij altijd maar wat tijdens het tandenpoetsen? Dan bega je ook een grote fout. Het is namelijk erg belangrijk om de goeie richting op te poetsen. Je begint linksonder bij je achterste kiezen. Vervolgens werk je langzaam maar zeker naar de rechterkant toe. Daarna kun je je boventanden poetsen – begin hier dus ook weer links en werk naar de rechterkant toe. Poets ook altijd de voor–, achter– en bovenkant! Overal op je tanden kunnen natuurlijk gaatjes ontstaan.

3. Je spoelt je mond te snel met water

Als laatste, misschien wel de meest cruciale fout die je kan maken: je mond te snel spoelen. We begrijpen dat je er niet op zit te wachten om met tandpastaresten in je mond rond te lopen, maar dit is dus wel echt beter voor je. In de meeste tandpasta’s zit namelijk het ingrediënt fluoride. Fluoride helpt bij het versterken van het tandglazuur en kan gaatjes voorkomen. Het is alleen wel zo dat fluoride een bepaalde inwerktijd heeft. Dit is zo’n 20 tot 30 minuten. Wanneer jij direct je mond spoelt met water, heeft de fluoride dus helemaal niet de kans om zijn werk te doen. Wacht dus toch even een halfuurtje voordat je iets eet of drinkt om je tanden goed te beschermen.

Beeld: Bring It On