Food

Trend-alert! Dít zijn de meest populaire food-trends voor 2023

food-trends-2023

De laatste jaren zijn we steeds meer bezig met onze voeding, niet per se om af te vallen, maar gewoon om gezonder te worden. En hoewel de avocado al een tijdje een van de grootste food-trends was, hebben we nog heel wat te ontdekken in 2023!

1. Pittige tantes

Dit aankomende jaar staat in het teken van “Smaak, smaak, smaak”, volgens trendvoorspeller Vincent van Dijk. Zelfs in de ‘smaakloze’ Nederlandse keuken wordt het met de dag pittiger. We staan in 2023 wat meer open voor nieuwe dingen en bijzondere combinaties. We willen minder suiker en zout, maar meer pittige pepers en indrukwekkende kruiden. Alles om aan een gerecht meer smaak te geven. Mmm, dit klinkt niet verkeerd!

2. Géén fastfood meer

Het is over en uit met de fastfoodrestaurants in Nederland. Natuurlijk is het zo nu en dan wel lekker om een paar kipnuggets met zoetzure saus te halen op een zware zondag, máár daar blijft het dan ook wel bij in 2023. Niet meer doordeweeks en minder in het weekend slecht eten. We zijn bewuster geworden als het om eten gaat en we willen geen ‘troep’ meer in ons lichaam. Zeg maar dag tegen de Burger King en de McDonald’s.

3. ‘Leren halveren’

Met deze food-trend hebben we het afgelopen jaar al een beetje kennis gemaakt, maar in het aankomende jaar kunnen we er niet meer onderuit. Kleinere porties eten! Niet omdat we op de lijn letten, maar omdat het niet nodig is om een heel groot bord voorgeschoteld te krijgen wat je met moeite wegwerkt. “We genieten van minimale porties en een volgestapeld bord is niet meer van deze tijd. Leren halveren”, aldus Vincent de trendspotter.

4. Time for tosti

Nu zal je misschien denken, een tosti is toch geen food-trend? Jazeker wel! En dan hebben we het niet over twee boterhammen met een beetje gesmolten kaas ertussen, maar over de zogenaamde premium tosti’s. Buiten de sportvelden en schoolkantines zien we op allerlei verschillende plekken veel experimenten met tosti’s. Het aantal formules voor ‘de betere tosti’ groeit. Denk aan spinazie, grote stukken vlees en blauwe kazen. Heerlijk!

5. Veganizing

Ook gaan we in 2023 weer gewoon verder met het eten van minder tot geen vlees. Dit jaar kwam voor het eerst een plantaardige 3D-geprinte biefstuk op het menu te staan bij het famous restaurant Loetje. In het aankomende jaar zullen we nog meer van zulke klassiekers omtoveren tot veganistische versies. “Klassiekers als foie gras, kalfszwezerik en pekingeend worden totaal ‘geveganiseerd’. Een staaltje toptechniek van de producenten maakt zelfs het vlezigste vlees overbodig”, legt food-lover Vincent uit.

Lees ook:
Deze 3 rare food combinaties smaken blijkbaar heel lekker samen

6. Vis is taboe

Om in hetzelfde thema verder te gaan, we zijn niet alleen van plan om in 2023 massaal te stoppen met vlees eten, maar ook vis komt op de zwarte lijst te staan! Al het plastic in de zee mag weer plaats gaan maken voor zijn originele bewoners, vissen. “We zien in dat we moeten stoppen met overbevissing en de vreselijke kweekvijvers vol antibiotica. Een nieuw taboe: vis wordt het nieuwe vlees”, aldus Vincent. Jij zal de volgende keer vast eerder kiezen voor de vegetarische bietenpasta in plaats van het kabeljauwtje op de kaart.

Beeld: pinterest