Food

Alternatieven voor cafeïne die je óók een energieboost zullen geven

energieboost-zonder-cafeïne

Veel mensen grijpen 's ochtends naar een koffietje om de dag mee te beginnen. Maar zoals iedereen wel weet is te veel cafeïne helemaal niet goed voor je. Daarom hebben wij hebben een aantal alternatieven voor cafeïne voor jou verzameld die je ook een energieboost zullen geven. 

Te veel cafeïne is slecht

Sommige koffiedrinkers merken weinig van de hoeveelheid cafeïne in hun mok, maar andere kunnen hier erg last van krijgen later op de dag. Soms drinken we in één keer te veel cafeïne en geeft het ons té veel energie. Dit kan zorgen voor meer anxiety, meer stress hormonen en zelfs hartkloppingen. Let er dus goed op dat je niet te veel cafeïne drinkt! Wil je toch elke ochtend een oppeppertje drinken? Geen zorgen! Er zijn genoeg alternatieven zonder cafeïne die jou wél een energieboost zullen geven.

1. Citroenwater

Citroenwater is een mild alternatief van koffie. Door de frisse en sterkte geur van citroen wordt je alerter. Daarnaast absorbeert vitamine C ijzer en dat voorkomt dat je moe wordt!

2. Maca poeder / Peruaanse ginseng

Het maca poeder komt uit het Andesgebied van Peru. Dit poeder is een van de effectievere energieboosters zonder cafeïne. Het verhoogt je vitaliteit, je fysieke én mentale energie. Gooi een schepje poeder door bijvoorbeeld je granola, yoghurt of smoothie in de morgen.

3. Vitamine B12

Heb je vaak last van moeheid en het idee dat je je wazig voelt? Dan is de kans groot dat jouw vitamine B12-niveau te laag is. B12 zorgt er namelijk voor dat vet en proteïne omgezet worden in energie. Merk je dat jouw moeheid in de weg zit om je dag door te komen? Dan is een vitamine B12 supplement nemen in de ochtend geen slecht idee!

4. Pepermunt

Om hetzelfde effect van koffie na te bootsen, dan moet je in de morgen pepermuntthee drinken. Pepermunt geeft een hevigere energieboost dan citroenwater, maar het komt op hetzelfde neer. Je wordt dus alerter door de scherpe geur en smaak. Duf je later op de dag een beetje in? Houd pepermuntjes of pepermuntolie op zak om nog een kleine opfrisser te krijgen.

5. Matcha

Eigenlijk is het niet helemaal eerlijk dat matcha hiertussen staat. Deze energiebooster is dan wel niet zonder cafeïne, maar wel al een heel stuk minder dan koffie! In groene thee en matcha zit aminozuur L-theanine, wat zorgt voor een boost!

Lees ook:
Swingend wakker worden? Stel je favoriete liedje in als wekker

6. Golden Milk (kurkuma)

Golden Milk is een traditioneel Indiase warme drank, die ervoor zorgt dat jij je dag vol energie kan beginnen! Je hebt een paar ingrediënten nodig. Meng kurkuma, gemalen gember, vanille en kaneel door een mok met warme melk en voilà! 

Beeld: pinterest

Must reads 👀