Goed nieuws: een warme douche heeft meer voordelen dan je denkt

Douchen is voor velen het perfecte moment om even helemaal tot rust te komen. Toch is er veel discussie: is een koude douche beter voor je gezondheid? Moet je kort douchen voor het milieu? Of is lang en warm juist fijner? In dit artikel vertellen we je de verassende effecten van een warme douche!
Koud, warm, lang of kort?
Je hoort het overal: koude douches zouden goed zijn voor je weerstand, korte douches zijn beter voor het milieu… maar eerlijk is eerlijk: wie houdt er niet van een lekkere, warme douche waar je even helemaal in weg kunt dromen? Stiekem willen we gewoon lang, warm douchen – en guess what? Daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog, de effecten van een warme douche zijn verassend positief. Van beter slapen tot een relaxed gevoel in je lijf, er zijn genoeg redenen om van dat fijne, stomende momentje in de badkamer te genieten.
LEES OOK: Douchen voor het slapen: beter voor je slaap of juist niet?
De effecten van een warme douche
Warme douches zijn niet alleen fijn omdat ze comfy aanvoelen – ze hebben ook serieus voordelige effecten op je lichaam en mind.
1. Relaxte spieren & minder pijn
Spierpijn na gym, dansles of een lange schooldag? Warm water zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je bloed beter gaat stromen. Hierdoor herstellen je spieren sneller én voelt je hele lichaam minder stijf. Het is als een mini-massage, maar dan onder de douche!
2. Glow up voor je huid
Een warme douche helpt je poriën openzetten, waardoor vuil en overtollig vet makkelijker worden weggespoeld. Dat kan helpen bij een onzuivere huid of als je last hebt van puistjes. Zolang je het water niet té heet maakt, kan dit je huid juist een oppepper geven.
3. Totale ontspanning voor je hoofd
Stress? Chaos in je hoofd? Een warme douche werkt bijna als een resetknop. Het warme water kalmeert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je je rustiger voelt. Perfect dus voor als je even wil bijkomen van een drukke dag of gewoon wat me-time nodig hebt.
4. Beter slapen
Uit onderzoek blijkt dat een warme douche je lichaamstemperatuur iets verhoogt, waarna die weer daalt zodra je uit de douche stapt. Die daling helpt je lichaam om in slaapmodus te komen. Als je dus moeite hebt met inslapen, probeer dan eens ’s avonds te douchen. Het helpt je ontspannen én geeft je hersenen het signaal dat het tijd is om uit te rusten. De effecten van een warme douche zijn dus ook ‘s nachts voelbaar!
Is er een perfecte lengte van douchen?
Oké, dus we weten nu dat de effecten van een warme douche best indrukwekkend zijn. Maar hoe lang kun je het beste onder de douche blijven staan?
Volgens experts is 5 tot 10 minuten eigenlijk al genoeg om schoon te worden én van de voordelen te genieten. Maar let op: langer douchen kan je huid uitdrogen, vooral als het water te heet is. Ook het milieu vindt een halfuur douchen niet zo chill. Dus als je écht lang wil douchen, doe het dan bewust: bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week als extra selfcare-momentje.
Lauw water (rond de 38 graden) is trouwens het meest huidvriendelijk. Het is warm genoeg om te ontspannen, maar niet zo heet dat het je huid uitdroogt. Als je elke dag doucht, probeer het dan bij zo’n 10 minuten te houden. Je lichaam én je waterrekening zullen je dankbaar zijn. LEES OOK: Douchen met lenzen: waarom je dit écht niet moet doen (zelfs niet met je ogen dicht)
Bron: The Guardian Labs