Food

Oh no! Jouw favoriete patatje wordt duurder door hoge energieprijzen

dure-patat

Laten we de patat vs friet discussie even naast ons neerleggen. We hebben te maken met een véél groter probleem! Want jouw favoriete goudgele snack wordt dit najaar een heel stuk duurder! 

Portie patat duurder door verschillende redenen

Hoeveel heb jij straks nog over voor een patatje mayonaise?

Hoge frituur-prijzen

Er zijn meerdere redenen dat de frituur-prijzen stijgen. Zo is er een groot tekort aan zonnebloemolie, waar de patat in gefrituurd wordt en graan, nodig voor het paneren van kroketten bijvoorbeeld. Sinds oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn olie en graan schaars, waardoor de prijzen dus flink zijn gestegen.

Naast de schaarste van deze producten, hebben we ook te maken met de hoge energieprijzen. Snackbars gebruiken veel energie, onder meer om de olie te verwarmen in hun frituurpannen. Dit geldt natuurlijk ook voor de vele fabrieken waar de friet wordt voorgebakken. Deze prijzen worden vervolgens doorgerekend naar de snackbar en zij verrekenen dat door aan de consument. Wij dus! 🙁

“Het gaat niet om een dubbeltje”

De directeur van frituurdersvereniging ‘ProFri’, Frank van Rooij deelt zijn kennis met NU.nl. “Een deel van de cafetaria’s heeft de prijzen de afgelopen tijd al verhoogd. En dat worden er waarschijnlijk steeds meer, omdat ondernemers die gestegen kosten op een gegeven moment gewoon niet meer zelf kunnen betalen.” En die prijsverhoging ‘gaat niet om een dubbeltje’, zegt hij.

Lees ook:
Is de airfryer nou écht gezonder dan de frituurpan?

Tekort aan aardappelen

Dan denk je alle redenen wel besproken te hebben, maar nee hoor! We kunnen volgend jaar ook nog eens te maken krijgen met een aardappel-schaarste. En deze knol hebben we nu net nodig voor ons vertrouwde portie patat met mayonaise.

Het goed bewaren van aardappelen kost veel energie, legt Van Rooij uit. Boeren kiezen dan eerder om hun oogst eerder te verkopen in plaats van het nog even te bewaren voor later. “Maar dan is er in de loop van volgend jaar mogelijk minder voor de frietbakkers. En de aardappelen die er wel zijn, zijn dan een stuk duurder”, aldus de directeur van ProFri.

Kan je geen afscheid nemen van deze populaire snack, maar wil je er ook geen hoofdprijs voor betalen? Maak ze thuis zelf in de oven of de airfryer. Yum!

Beeld: Pinterest