Health

Last van droge lippen? Dit kan de oorzaak zijn!

droge-lippen

Droge lippen zien er niet alleen onverzorgd uit, maar het kan ook heel erg pijnlijk zijn! Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het krijgen van droge lippen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Droge lippen

Door het wisselvallige en koude weer in Nederland hebben we er hier vaak last van, droge lippen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lipstick niet mooi zit, maar het voelt ook niet fijn aan. Niks is vervelender dan de schilfers afplukken van je lippen én dan ook nog het gevoel krijgen dat iedereen naar je kijkt. Ondanks dat iedereen er wel eens last van heeft, is het geen fijne gedachten.

Veel mensen hebben van tijd tot tijd wel last van droge lippen. Het komt het meeste voor als je lang in de zon hebt gezeten, of juist wanneer het heel erg koud is buiten. Maar in sommigen gevallen gaan de schilfers niet weg en heb je er voor een langere tijd last van. Hoe komt dat? Dit zijn de verschillende, meest voorkomende oorzaken van droge lippen.

Uitdroging

Herinner je die aflevering nog waar Spongebob op bezoek ging bij Sandy? Dat is precies wat er met je lippen gebeurt als je te weinig water drinkt! Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar toch drinken mensen dagelijks veel te weinig water. Dit kan een reden zijn dat jouw droge lippen niet minder worden nadat je ze goed verzorgd hebt met lipolie of chapstick.

Zoals we boven in het kort al even hadden benoemd, is het weer ook een grote factor. Dus als het warm is buiten en het zonnetje schijnt fel, is het nóg belangrijker om veel water te drinken. Dit is niet alleen goed tegen droge lippen, maar daar profiteert de rest van je lijf ook van!

Vitamine

Weet jij zeker dat je genoeg liters water binnenkrijgt, maar heb je nog steeds last van zere lippen? Dan kan het zijn dat je een gebrek hebt aan ijzer of vitamine B. Een gebrek aan ijzer is een veel voorkomend probleem en daar zijn dus ook genoeg verschillende oplossingen voor. Denk aan supplementen of meer eten met veel ijzer toevoegen in je dieet. Om je vitamine B-levels wat te verhogen is het belangrijk om meer groene groente te eten. Zoals erwtjes, boontjes en broccoli.

Lees ook:
Dit zijn de 3 voordelen van ijs eten in de winter

Allergische reactie

We sluiten af met een oorzaak die je waarschijnlijk niet meteen had bedacht. Als we denken aan een allergische reactie, zien we rode vlekjes of uitslag voor ons. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn! Doen jouw lippen vaak zeer, heb je het gevoel dat je huid hier een beetje trekt en heb je last van schilfers? Dan kan het zomaar betekenen dat jij allergisch bent voor iets in jouw make-uptasje.

Dit kan lippenstift zijn, gezichtscrème of precies juist de lipolie waarmee je je droge lippen wilde verminderen. Ingrediënten zoals eucalyptus, mentol, kaneel en pepermunt zorgen vaak voor dit effect. Probeer deze stofjes eens te vermijden en misschien heb jij dan straks weer zijde zachte lippen.

Beeld: pinterest