Health

Is douchen met de toiletbril omhoog de oorzaak van acne?

douchen-toiletbril-omhoog-acne

Al een tijdje gaat er een TikTok-video rond waarin een meisje claimt dat haar acne is ontstaan door te douchen met de bril omhoog. Hetzelfde geldt voor het doorspoelen van een open pot en dat een 'nummertje twee' met je haar los geen goed idee is. Wat is hier allemaal van waar en wat kunnen we afschrijven als fabel? Let's get into it!

Viral TikTok-video

TikTok is het moderne Wikipedia. De app geeft vaak goede raad, handige lifehacks en vertelt over de leukste trends. Een hoop om van te leren, alleen moeten we natuurlijk niet alles klakkeloos overnemen wat de app te vertellen heeft. Af en toe mogen we ons best wat meer verdiepen in wat er allemaal waar is en vooral, wat niet. Zo kwamen we het volgende filmpje tegen van Kristina Nguyen. Zij legt uit dat ze niet met de toiletbril omhoog had moeten douchen, want dit triggered acne. Deze TikTok ging viral en er was een hoop onrust rondom de video.

Haar volgers luisterden vol ongeloof naar haar uitleg. Maar er was ook een grote groep die nog meer te zeggen hadden over dit onderwerp. Zo zou je nooit een ‘nummertje twee’ mogen doen met je haar los. Je coupe vangt dan bacteriën op, die je later verspreidt naar bijvoorbeeld je gezicht. Ook mag je nooit de pot doorspoelen als de klep openstaat. Al deze handelingen zorgen voor acne en andere onzuiverheden op het gezicht.

Is dit écht zo? Daar heeft dermatoloog Suneel Chilukri uit Texas het antwoord op!

View post on TikTok

Gevolgen douchen met de bril omhoog

Niemand wil onbewust meewerken aan extra puistjes, bultjes en rode vlekken, dus we zijn razend benieuwd wat Dr. Chilukri te zeggen heeft. Wat zijn de gevolgen als je doucht met de bril omhoog? “Zodra je het toilet doorspoelt worden er fijne deeltjes en druppeltjes door de lucht verspreid. Deze deeltjes kunnen verschillende bacteriën en virussen bevatten”, legt hij uit. Deze deeltjes zijn niet enorm schadelijk, maar wel ongezond. Zo kunnen de spetters het besmettelijke ‘norovirus’ bevatten. Overgeven, diarree, buikpijn en misselijkheid kunnen hier gevolgen van zijn. Ook is er kans op verspreiding van ‘adenovirussen’. Dit is een groep virussen die verschillende ziektes kunnen veroorzaken, zoals verkoudheid, keelpijn en luchtweginfecties. Geen pretje!

Dus we kunnen alvast één ding concluderen. Douchen met de bril omhoog en het doortrekken van een open pot, verspreidt bacteriën en virussen. Maar krijg je hier ook acne van?

Dus…?

Het antwoord is simpel: Nee! Dermatoloog Suneel Chilukri raadt iedereen aan om de deksel dicht te doen tijdens het doorspoelen, maar dit heeft niks te maken met puistjes. De bacteriën die bij het doorspoelen vrijkomen, zijn niet dezelfde deeltjes die acne veroorzaken. “Dat gezegd hebbende, raad ik wel aan om de deksel van het toilet dicht te doen tijdens het doorspoelen om bacteriën op je telefoon te voorkomen”, vult de expert aan. Op die manier kun je voorkomen dat je ziektekiemen verspreidt.

In conclusion: Douchen met de toiletbril omhoog veroorzaakt dus géén acne.

Beeld: instagram @izzierodgers