Beauty

De Curly Girl Methode: dit is het en zo moet je het doen

curly-girl-methode

Als je krullen hebt, herken je het vast wel: de ene periode zijn je krullen hartstikke mooi, gedefinieerd en volumineus, en dan komt de fase dat ze dof en pluizig worden... Ja, je krullen onderhouden is een fulltime job. Deze Curly Girl Methode zou je hierbij moeten helpen!

Zo moet je de Curly Girl Methode gebruiken om je krullen te herstellen

Droge en pluizige krullen? Nee hoor, niet als je deze methode gebruikt! De Curly Girl Methode is een haarverzorgingsmethode speciaal ontworpen voor mensen met natuurlijk krullend haar. Het doel van de methode is om krullen gezond, gehydrateerd en pluisvrij te houden!

De Curly Girl Methode

Deze methode is in 2007 bedacht door Lorraine Massey, een kapster. De methode heeft een paar regels die je moet volgen:

 1. Gebruik producten zonder sulfaten
  Sulfaten zorgen ervoor dat je haar uitdroogt. Dit veroorzaakt al dat pluis in je mooie krullen! In ons vorige artikel hebben we de beste shampoos voor pluizig haar op een rijtje voor je gezet.
 2. Vermijd hitte
  Door hitte beschadig je je haar, blijf dus weg van je haardroger en stijltang!
 3. Was het niet te vaak
  Wist je dat je je haar kan trainen, zodat je het niet te vaak hoeft te wassen? Als je je haar te vaak wast, droog je het uit, waardoor het dus weer pluizig wordt!
 4. Bye bye, handdoeken
  Handdoeken zijn veel te ruw op jouw zachte haar. Dit maakt je haarschubben kapot, wat pluis veroorzaakt. Een alternatief voor de handdoek vertellen we je in het stappenplan!
 5. Haarproducten met chemicaliën zijn een big no no
  Siliconen, sulfaten, wax, onnatuurlijke oliën, alcohol en parfum moet je ook zoveel mogelijk vermijden in je haarproducten. Deze ingrediënten zullen je haar namelijk uitdrogen en beschadigen.
 6. Geen borstels meer
  Je kan beter je haar met je vingers doorkammen, dan met een echte borstel. Een borstel zorgt er namelijk voor dat je haar afbreekt én het wordt er pluiziger door!

Zo werkt het

 1. De big reset
  Bij de eerste stap ga je je haar helemaal ”resetten”, dit heet de final wash. Hier ga je je haar één keer met een shampoo mét sulfaten wassen (eens, en nooit meer). De sulfaten zorgen namelijk wel dat de siliconen en slechte producten in je haar er compleet uitgewassen worden. Deze stap mag je de volgende keer overslaan: dit is alleen de eerste keer dat je deze routine doet nodig.
 2. Opnieuw wassen
  Was je haar nu opnieuw, met een natuurlijke shampoo. Masseer je hoofdhuid één minuut terwijl je de shampoo aanbrengt. Dit is heel belangrijk om echt te doen! Sla het dus niet uit luiheid over, en verkort het ook niet. Spoel het daarna goed uit.
 3. Detangle
  Breng nu de conditioner aan in de uiteindes van je haar. Zorg dat er heel veel inzit; het moet helemaal slijmerig aanvoelen. Ga nu met je vingers de klitten uit je haar halen. Zodra je dit gedaan hebt, spoel je veel van de conditioner uit; niet alles dus!
 4. Stylen
  Nu je je krullen goed hebt verzorgd in de douche, is het tijd om ze te stylen. Waarschijnlijk gebruikte je hier al een gel voor. Zo niet: schaf er eentje aan! Eentje zonder onnatuurlijke ingrediënten, natuurlijk ;). Verdeel de gel over je handpalm en knijp het in je haar. Dit zorgt ervoor dat je mooie, gedefinieerde krullen krijgt én dat ze goed blijven zitten!
 5. Ploppen
  Nou, je mag dus geen handdoek meer gebruiken om je haar te drogen. Wat je wél kan gebruiken is een katoenen t-shirt! Het is heel makkelijk: je wikkelt je haar in het shirt en laat het voor 15 minuten zitten. Daarna kun je het aan de lucht laten drogen, of een diffuser met een föhn (op de lage, koele stand!) gebruiken.

Als je dit allemaal hebt gedaan, ben je klaar! Het is wel heel belangrijk dat je deze routine elke keer doet als je haar nat is. Probeer dan dus ook te voorkomen dat je haar op andere momenten nat wordt. Draag het bijvoorbeeld in een knot als je gaat zwemmen, of doe een capuchon op als het regent!

Beeld: instagram @zendaya