Food

Dit zeggen je cravings naar bepaalde snacks stiekem over je gezondheid

Cravings-bepaalde-snacks-over-gezondheid

Cravings, we hebben ze allemaal en we worden er soms helemaal gek van! De ene keer hebben we zin in een roze donut met sprinkles en de andere keer hebben we megaveel zin in chips, chocolade en pizza! Ondanks onze voornemens om gezond te eten, kunnen we de zoete verleidingen soms niet weerstaan! Maar wist je dat de specifieke cravings die je hebt eigenlijk iets kunnen zeggen over je gezondheid?

Cravings

Food cravings, we hebben ze allemaal wel is! Je kunt het omschrijven als een verlangend gevoel naar een bepaald soort eten. Pizza, sushi, chips en chocolade, alles vinden we op zo’n moment lekker. Het is vaak erg moeilijk om deze gevoelens te negeren. Het liefst wil je op zo’n moment al het slechte wat je ziet en waar je zin in hebt, eten, maar dat is dan weer ongezond….

Last van food cravings? Dit zegt het over je gezondheid

Als je dan toch zin hebt in een specifieke craving, wat is dan het verband tussen een bepaalde craving en je gezondheid?

1. Suiker

Ken je dat gevoel? De klok slaat 16:00 uur en je buik begint te rommelen als een hongerige beer! Vooral aan het einde van de dag, voor het avondeten, krijgen we vaak zo’n trek in zoetigheid. In die laatste uurtjes van de middag lijkt het alsof we alleen maar kunnen denken aan lekkernijen zoals koekjes, snoepjes en chocoladerepen! Als je snakt naar suiker, kan dat een signaal zijn dat je lichaam bepaalde dingen tekortkomt die superbelangrijk zijn voor je hersengezondheid. Denk aan mineralen zoals koolstof, zwavel en chroom. Het is handig om te weten hoe je die tekorten kunt aanvullen voor een gezond lichaam!

2. Chocolade

Milka chocolade, chocolade met nootjes en bonbons! Chocolade staat erom bekend ons humeur te verbeteren, dankzij het vrijkomen van dopamine in onze hersenen bij consumptie. Deze neurotransmitter geeft ons een gelukkig gevoel. Maar wist je dat een verlangen naar chocolade ook kan duiden op een tekort aan magnesium in je lichaam? Magnesium is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, en chocolade is één van de bronnen ervan. Dus als je zin hebt in chocolade, kan je lichaam je misschien vertellen dat het behoefte heeft aan wat extra magnesium!

3. Koolhydraten

Ah, de verleidelijke roep van koolhydraten! Pasta, brood… we kunnen er geen genoeg van krijgen, toch? Die cravings naar carbs kunnen opduiken wanneer je lichaam schreeuwt om een energieboost. Koolhydraten zijn namelijk de ware helden die ons lichaam voorzien van de broodnodige brandstof. Dus, als je ineens hunkert naar een dampend bord spaghetti of een versgebakken boterham, is het misschien gewoon je lichaam dat wat extra energie nodig heeft om die dag door te komen!

Als je snakt naar zoute snacks zoals: crackers, gezouten nootjes en popcorn kan dat een teken zijn dat je lichaam extra vocht nodig heeft. Misschien verliest je lichaam vocht sneller dan normaal, zelfs als je genoeg drinkt. Of misschien ervaar je wat stress, en knapperige snacks met zout helpen soms om die stress te verminderen. Het is je lichaam dat je een hint geeft dat het tijd is om wat hydraterende en ontspannende snacks te pakken!

5. Zuivelproducten

Blokjes kaas, kaas op brood en vooral brie op crackers bij zo’n typische Hollandse kring verjaardag! Als je smacht naar kaas of andere zuivelproducten, dan kan dat een teken zijn dat je lichaam meer calcium en vitamine D nodig heeft. Deze twee voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond lichaam, en veel zuivelproducten zitten er boordevol mee! Dus als je verlangt naar een romige traktatie, luister dan naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft.

Beeld: Pinterest

Must reads 👀