Travel

Plekje onder de zon: in deze steden word je betaald om te wonen

buitenland-plekken-betaald-wonen

Van sangria drinken onder de Spaanse zon tot aan wandelingen in de ongerepte natuur van Zwitserland. Jouw grootste droom is om naar het buitenland te vertrekken. En nu is een betere tijd dan ooit! Op deze prachtige plekken in Europa krijg jij namelijk betaald om te gaan wonen.

Betaald wonen in het buitenland

In Europa zijn er heel wat dorpen die zich zorgen maken over hun bestaan. Het inwonersaantal daalt en de vergrijzing groeit. Jongeren vetrekken naar de grote stad of kiezen ervoor om geen kinderen te krijgen. Om deze pittoreske dorpjes in leven te houden, beiden de gemeentes grote sommen geld aan mensen van buiten af. Ze proberen buitenlanders aan te moedigen om een huisje bij hun in het dorp te kopen. En deze aanmoediging gaat soms wel tot 80.000 euro! Daar zeggen wij geen ‘nee’ tegen. Voor niks gaat de zon op, dus er zitten natuurlijk wel voorwaarden aan. Maar als jij op zoek bent naar een leuke plek onder de zon in een dorp dat “klein, goedkoop en boordevol charme” is, dan ben je aan het juiste adres. Voor de volgende plekken in het buitenland krijg je betaald om te gaan wonen.

Spanje

Droom jij altijd al van een plekje onder de Spaanse zon? Dan hebben wij goed nieuws. Er zijn verschillende dorpen in Spanje die veel overhebben om nieuwe bewoners te trekken. Zo heb je het plaatsje Ponga. Deze gemeente telt 600 inwoners en ligt in het noordwesten van het land. Zij betalen buitenlanders maar liefst €3000 én je krijgt nog een extra €3000 voor elke baby die daar geboren wordt. Daar tegenover ben je verplicht om 5 jaar in Ponga te blijven wonen. But believe us, dat is helemaal geen straf! Het prachtige bergdorpje biedt de perfecte locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kijkt je ogen uit in dit gebied en bent binnen een uurtje bij de kust.

Naast Ponga zijn er nog meer plekken in Spanje waar je betaald kan gaan wonen.

  • Olmeda de la Cuesta: Meer beelden (85) dan inwoners (21) en bieden percelen bouwgrond aan voor slechts €200 tot €300 euro. Bouw jij hier binnen 3 jaar een huis op? Dan kan je voor een koopje op je eigen landgoed wonen.
  • Rubiá: Een plaatsje met 1.400 inwoners en is op zoek naar gezinnetjes. Zij bieden €150 per maand om hier te komen wonen. Zo hopen ze dat de schoolbanken wat voller raken.
  • Xesta: Hoewel je hier geen geld krijgt om er te gaan wonen, is de huur van de meeste leegstaande panden maar slechts €100 per maand. Klinkt als een goede deal!
  • Griegos: Nieuwkomers hoeven niet bang te zijn om zonder werk te zitten. De gemeente biedt een baan aan en betaald je eerste drie maanden huur. Daarna bedraagt de huur nog maar een klein bedrag van €225 per maand en krijgen bewoners €50 extra voor elk kind tussen de 4 en 18 jaar.

Italië

We reizen af naar Italië én niet zomaar een verlaten dorpje, maar ook Sardinië staat tussen de plekken waar je in het buitenland betaald krijgt om te wonen. Yup, dat had je waarschijnlijk niet verwacht! Het staat bekend als toeristische hotspot, maar het eiland kampt met teruglopende inwoners aantallen. Witte stranden, een heldere blauwe lucht en verfrissend turquoise wateren. Om deze pracht en praal te beschermen heeft de regering maar liefst 45 miljoen euro klaarliggen om mensen aan te trekken. Ze bieden iedereen die naar Sardinië wil verhuizen maar liefst €15.000 euro! Om deze centen te verdienen, moet je wel bereidt zijn om hier binnen 18 maanden te registreren voor een permanent verblijf. Een definitieve keuze, maar wel een voor een koopje 😉

Naast dit wonderlijke eiland zijn er in Italië nog meer plekken waar je een zakcentje krijgt om te gaan wonen.

  • Salemi: Een charmant dorpje op het eiland Sicilië. Proef de cultuur, geniet van de zon en scoor een woning voor slechts €1,- euro! Je leest het goed; de gemeente wil wel héél graag dat jij er komt wonen.
  • Presicce-Acquarica: In Zuid-Italië tikt dit dorpje maar liefst €30.000 euro neer voor de nieuwe inwoners. Daarnaast krijg je voor elke geboren baby nog eens €1000 euro er bovenop. Let’s pack your bags!
  • Petralia Soprana: Het zogezegde “mooiste dorp van Silicië” en een van de kleinere. Met 2.992 inwoners en meer dan 50 leegstaande huizen, zijn zij bereidt om €5000 euro te betalen voor nieuwe buren.
  • Candela: De portemonnee wordt getrokken in dit kleine stadje met 2.700 inwoners. Je kan als alleenstaande €800 euro verwachten, koppels krijgen €1.300 euro en gezinnen €2.000 euro. Hier tegenover staat wel dat je er fulltime gaat wonen én werken.
  • Bivona: Ook in het stunning Bivona betalen ze €30.000 euro aan nieuwe bewoners. Dit zal je ook wel nodig hebben, want de banen liggen niet voor het oprapen. Wees dus goed voorbereid en begin voor jezelf, of geef je volledig over aan het langzame tempo van de mediterrane levensstijl.

Zwitserland

Ben jij ready om je hele leven om te gooien en te vertrekken naar Zwisterland? Dit rijke land strooit met geld en heeft een grote vergoeding voor de nieuwe bewoners van het dorpje Albinen klaarliggen. De gemeente telt 250 inwoners en is niet bang om een fortuin uit te geven. Elke volwassenen onder de 45 jaar krijgt €25.300 euro gestort op de rekening en élk kind mag zich €10.120 euro rijker rekenen. Bij elkaar is dat dus minimaal €50.000 euro per stel (zonder kinderen meegerekend). Saaay what?! Hier verwacht de gemeente natuurlijk wel wat voor terug. Zo is het een eis om een huis te kopen van minimaal 200.000 Zwitserse frank en ben je verplicht om minimaal 10 jaar in Albinen te wonen. Maar als je dit plaatje hieronder ziet, is dat geen probleem toch?

Ierland

Wij vonden €50.000 euro per stel al een hoop geld, maar wat dacht je van 80k? Het project ‘Our Living Islands’ werkt samen met dertig gemeenschappen die niet meer verbonden zijn met het vasteland. Het voelt misschien een beetje als het einde van de wereld, maar het ligt op een kleine afstand van Nederland. Daarnaast zwijmel je weg bij de prachtige, ongerepte Ierse natuur op deze eilanden. Dan kan je zo’n hoog bedrag toch niet laten liggen! Als potentionele inwoner moet je dus een huis kopen op één van de eilanden. Deze woning moet vóór 1993 gebouwd zijn en twee jaar leegstaan. Dus reken er maar op dat je die €80.000 euro voor een verbouwing zal nodig hebben.

Beeld: instagram @jetlaggedlovers