Health

Dit is wat je borsten jouw je vertellen over je gezondheid

Wist je dat jouw boobies je heel veel over je gezondheid kunnen vertellen? Van sommige dingen denk je misschien dat het niet normaal is, terwijl júíst alle vrouwen het hebben. En van andere dingen denk je dat het geen big deal is, terwijl het misschien toch beter is om het even te laten checken! Om jou een beetje te helpen: dit zijn dingen die jouw borsten over je gezondheid zeggen!

Deze dingen vertellen je borsten over jouw gezondheid

Maak je geen zorgen, meestal valt het allemaal mee ;). Maar als jij écht het idee dat er iets mis is met je borsten kan het natuurlijk nooit kwaad het voor de zekerheid te laten checken.

Bultjes rond je tepel

Dit is compleet normaal! Deze bultjes zijn je melkklieren. Die zorgen er dus voor dat je jouw baby ooit borstvoeding kan geven. Heb je geen bultjes? No worries, ook dat zegt niks slechts over je gezondheid! Bij de ene vrouw zijn ze gewoon zichtbaarder dan bij de andere vrouw.

Ongelijke borsten

Oké, dit verschilt nogal per persoon. Níémand heeft compleet symmetrische borsten. Het is dan ook echt niet gek dat je ene borst misschien groter is dan je andere borst. Maar als het verschil ineens heel groot wordt en ze ook qua vorm afwijken, is het verstandig het even na te laten kijken.

Groeien/krimpen

Over het algemeen zal er niks aan de hand zijn. Misschien ben je gewoon een paar kilo aangekomen of afgevallen. Ook kun je last hebben van hormoonschommelingen. Als je ongesteld gaat worden, wisselt van (hormonale) anticonceptie of zwanger bent zul je merken dat je borsten wat groter kunnen worden!

Lees ook
Fun fact: dit zijn de 7 verschillende soorten borsten die er zijn

Jeukende tepels

Als je last hebt van jeukende tepels kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Waarschijnlijk is het niet ernstigs en moet je ongesteld worden, is er wat shampoo niet goed weggespoeld of heb je een allergische reactie op een nieuw kledingstuk of beha. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn, want jeukende tepels kunnen ook een symptoom zijn van de ziekte van Paget. Dit is een bijzondere vorm van borstkanker. Deze symptomen gaan vaak gepaard met een geïrriteerde huid en afscheiding uit je tepels.

Pijnlijke borsten

Ook bij deze klachten is er vaak niets aan de hand. Het kan zijn dat je ongesteld moet worden of dat je misschien wel te veel cafeïne drinkt. Niets om je zorgen over te maken dus! Heb je écht veel last en blijft de pijn aanhouden? Dan kun je natuurlijk altijd even langs de huisarts gaan.

Beeld: pinterest