Health

Bioscoop organiseert snack vrije avond voor mensen met misofonie

bioscoop-misofonie

Smak en slurp geluiden kunnen voor sommigen mensen gigantisch irritant zijn. Voor mensen met misofonie is dit een echte trigger. Deze bioscoop organiseert daarom een trigger-vrije avond speciaal voor mensen met misofonie. Niet eten en drinken tijdens de film dus!

Misofonie

Misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je er zelf ook last van: misofonie. Dit is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld niet tegen eet- en drinkgeluiden kan. De naam misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’. Als je deze aandoening hebt krijg je extreme gevoelens van woede of walging. Vaak gaat dit dus over geluiden die uit de mond en keel komen, denk aan smakken, slikken, ademen en kuchen. Mensen met die dit irritant vinden kunnen hier dus niks aan doen en het ligt dus ook niet aan jou als je eens hoort dat je te hard kauwt 😉

Het schijnt dat er maar een half procent van de bevolking in Nederland hier last van heeft, ook al wordt er gespeculeerd dat dit percentage veel hoger ligt. Misofonie kan een hele grote impact hebben op je sociale leven. Bij sommigen is het zo erg dat ze niet meer uiteten willen of bijvoorbeeld naar de bioscoop!

Trigger-vrije bioscoopavond

Op maandag 7 november was het de ‘dag van misofonie’ en dit jaar werd daarmee speciaal aandacht gevraagd voor het feit dat mensen met deze aandoening niet naar de bioscoop kunnen. In Alphen aan den Rijn is er daarom een bioscoop die een bijzonder concept had bedacht om deze mensen eens een fijne ervaring aan te bieden. Theater Castellum organiseerde samen met Vereniging Misofonie Nederland een ‘trigger-vrije’ bioscoopavond. Dit betekende dat niemand op deze avond eten en drinken mee mocht nemen in de bioscoopzalen.

Lees ook:
Ben je allergisch voor de kou? Dit zijn de 5 symptomen

Deze avond viel goed in de smaak bij de bezoekers. Het was fijn voor de mensen om even zonder irritaties rustig van een film te kunnen genieten. “Het was stil, op wat gelach na”, vertelt een bezoeker aan het AD. “Ik ben een paar maanden geleden nog naar de bioscoop geweest, maar toen zat ik gespannen te wachten op mogelijke geluiden die me zouden triggeren. Nu kon ik me echt op het verhaal focussen.” Vinden jullie dat er vaker zulke avonden moeten komen?

Beeld: pinterest