45% van de jonge vrouwen neemt een omweg uit angst

Je komt thuis na een avondje met vriendinnen, je staat bij je favoriete snackbar of je loopt even snel naar de supermarkt… Toch maak je net die ene bocht om die donkere steeg maar te vermijden. Je voelt je namelijk onveilig op straat…

Herkenbaar? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kiest 45% van de vrouwen tussen 15 en 25 jaar weleens voor een andere route of maakt zelfs een flinke omweg omdat ze zich onveilig voelen in hun eigen wijk. Dit is echt niet een geïsoleerd gevoel: bijna de helft dus!

Opvallend is het enorme verschil tussen jongens en meiden: van de jonge mannen zegt slechts 20% dit te doen. En ouder worden, helpt nauwelijks als je man bent, want dat percentage blijft ongeveer gelijk bij alle leeftijden. Terwijl bij vrouwen het aandeel omwegen iets zakt naarmate ze ouder worden (bij vrouwen van 65+ nog 31%), blijft het verschil bizar groot.

Onveilig op straat in de stad

Niet alleen je leeftijd, maar ook waar je woont, maakt uit. In grote steden als Rotterdam, Amsterdam of Utrecht ontwijkt 44% van de meiden plekken waarvan ze denken dat die onveilig zijn. Op het platteland? Daar doet maar 21% dit. En mannen? In de stad neemt 28% van de jongens weleens een alternatieve route, op het platteland slechts 11%. Wie dacht dat het platteland saai is, weet nu één ding zeker: het voelt in elk geval een stuk veiliger voor veel jonge vrouwen!

▼ scroll verder ▼

De reden dat meiden zich in steden minder veilig voelen, kan trouwens ook liggen aan straatintimidatie. Het onderzoek noemt geen concrete voorbeelden, maar in het nieuws hoor je vaak verhalen over nageroepen worden, ongewenste aandacht of vervelend gedrag wanneer je in je eentje over straat loopt.

Minder vaak de deur open, zeker ‘s avonds

Het gevoel van onveiligheid stopt niet bij het nemen van een omweg. Vrouwen nemen thuis óók extra voorzorgsmaatregelen. Zo zegt 63% van de meiden tussen 15 en 25 jaar dat ze ‘s avonds de deur niet altijd opendoen als iemand aanbelt. Bij mannen doet maar 35% dat. En hoe ouder je wordt, hoe minder vaak je zomaar open doet: 70% van de oudere vrouwen (65+) vertrouwt het ‘s avonds gewoon niet helemaal. Woont iemand alleen, dan wordt de deur nog minder vaak geopend. Logisch ook eigenlijk, want alleen thuis zijn, voelt anders dan met huisgenoten of familie.

Hoe beïnvloedt onveiligheid het dagelijks leven?

Het is best pittig als je weet dat 45% van de meiden zich regelmatig zorgen maakt over hun persoonlijke veiligheid. Niet alleen beïnvloedt het je route naar huis of, of je een lift neemt, maar het haalt ook wat spontaniteit uit je dag. Misschien sla je een avondwandeling over, spreek je minder snel af als het donker is, of vraag je standaard even een vriend(in) om je te appen als je thuis bent.

Ook angst om slachtoffer te worden van criminaliteit is bij vrouwen groot: 45% is bang dat hun iets overkomt in hun eigen buurt, versus 33% van de mannen. Die constante alertheid – altijd je sleutels alvast in je hand en je telefoon binnen bereik – is super vermoeiend, en soms zelfs ontmoedigend voor je vrijheid.

Waarom is dit een vrouwenprobleem?

Natuurlijk zijn er mannen die zich óók niet veilig voelen (20% van de jongens neemt immers ook weleens een omweg), maar uit het onderzoek blijkt dat het voor vrouwen een veel groter en zichtbaarder probleem is. Leeftijd en woonplaats maken verschil, maar nergens is dit probleem zo groot als bij jonge vrouwen in de grote stad.

Het vertelt iets over onze samenleving, over genderrollen, en over hoe belangrijk het is om niet te doen alsof dit “er gewoon bij hoort”. Iedereen verdient het om zich veilig te voelen in de eigen buurt, ongeacht waar je woont of wie je bent! Ben jij zo iemand die altijd met een sleutelbos paraat loopt, je oortjes uit doet zodat je alles hoort of je locatie deelt met je vriendinnen voordat je naar huis gaat? Je bent niet alleen die zich onveilig voelt op straat, en jouw gevoel doet ertoe! LEES OOK: Schokkend onderzoek: dit ingrediënt in energiedrankjes voedt kankercellen