Health

Dit is volgens experts het beste moment om te poepen

beste-moment-om-te-poepen

Hoe vaak iemand een bezoekje brengt aan het kleinste kamertje is per persoon verschillend. Maar is er eigenlijk wel een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet?

Ontlasting

We kennen het allemaal wel. Je staat op en moet direct naar het toilet. In de ochtend poepen is daarom ook heel gewoon, vertelt gastro-enteroloog Ali Rezaie. Je heb de hele nacht niet gegeten en tijdens dit moment wordt de inhoud van je dunne darm naar je dikke darm verplaatst. Doordat je in je slaap niet eet wordt dit proces niet onderbroken. ”De dikke darm is ‘s nachts gevuld met ontlasting, daarom vindt de stoelgang ‘s ochtends plaats,” vertelt Rezaie.

Het beste moment om te poepen

Het moment waarop jij naar de wc gaat om te gaan poepen zegt niet per se iets over hoe goed je spijsvertering is. Een normale stoelgang verschilt per persoon. ”Alles tussen drie keer per dag en drie keer per week wordt als normaal beschouwd.” Het is wel belangrijk dat er regelmaat in je stoelgang zit. Als je normaal gesproken twee keer per dag poept en ineens een paar dagen helemaal niet, dan kan je last krijgen van verstoppingen.

Je stoelgang wordt beïnvloed door hoe actief je bent in het leven. Het hangt dus af van je levensstijl, je slaappatroon, hoeveel vezels je binnenkrijgt en of je koffie drinkt en medicijnen slikt. Het beste moment om te poepen is er dus niet. De meeste poepen in de ochtend, maar het maakt dus niet uit als je ‘s middags of ‘s avonds pas naar de wc moet. Het belangrijkste is dat je stoelgang in orde is en regelmatig.

Lees ook: 
Zoveel gewicht verlies jij dus tijdens het poepen!

Tips

Volgens het voedingscentrum moet je meer dan drie keer per week poepen als je je stoelgang wil verbeteren en verstoppingen wil voorkomen. Bij een slechte stoelgang merk je vaak dat je ontlasting droog en hard is. Je kunt dit voorkomen door een paar simpele tips. Eet genoeg vezels, die krijg je binnen door voldoende groente, fruit, noten en peulvruchten te eten. Drink minstens anderhalf tot twee liter water per dag en beweeg voldoende. Houd je poep ook niet op en eet op regelmatige tijden. Met deze tips heb jij straks een perfecte stoelgang.

Beeld: Pinterest

Must reads 👀