Superfoods: Lijnzaad & chiazaad

Food door Redactie

Superfoods zijn voedingsmiddelen met (extreem) grote hoeveelheden voedingswaarden. Vijf jaar geleden had nog maar een handjevol mensen in Nederland van superfoods gehoord, inmiddels is het een ware hype. Twee populaire superfoods zijn lijnzaad en chiazaad, wij zochten uit waar ze nu eigenlijk zo goed voor zijn.

Lijnzaad dankt de superfood status aan het feit dat het de kans op hartkwalen, kanker en diabetes zou verminderen. Er zitten drie componenten in lijnzaad die het zaad zo gezond maken.

1. Omega-3 vetten: Deze goede vetten zorgen voor een gezond hart. Een eetlepel lijnzaad bevat 1.8 gram Omega-3 vetten. Het voedingscentrum raadt aan 3 tot 7 gram Omega-3 vetten per dag in te nemen.

2. Lignaan-diglucoside: Dit is een antioxidant die in grote hoeveelheden in lijnzaad zit. Het zou zorgen voor een verminderde kans op bepaalde soorten kanker waaronder borst- en darmkanker.

3. Vezels: In lijnzaad zitten zowel niet-gementeerde vezels als gefermenteerde vezels. Niet-gefermenteerde vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit, doordat ze veel water opnemen. Gefermenteerde vezels nemen minder vezels op, maar deze zijn wel weer voedsel voor "goede" bacteriën en worden ook wel prebiotisch genoemd. Zij voeden de goede bacteriën in je darmen en zorgen op deze manier voor een goede stoelgang.

Chiazaad is een steeds populairder wordende superfood. De zaden zitten vol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Het verbetert de stoelgang, verlaagt de kans op botontkalking. Het is goed voor de hart- en bloedvaten en vertraagt het verouderingsproces. Ook zouden ze je kunnen helpen gewicht te verliezen. Ze geven je namelijk een super voldaan gevoel. Wat zit er precies in chiazaad dat het zo gezond maakt?

1. Omega-3 vetten: Chiazaden bevatten het hoogste percentage Omega-3 vetten die je kunt vinden in natuurlijke producten. Het verschilt niet veel met lijnzaad, er zit ongeveer 2 gram per eetlepel in (tegenover 1.8 in lijnzaad).

2. Vezels: Chiazaad bevat ongeveer 25 procent meer vezels dan lijnzaad. Vezels zorgen voor een lage bloedsuikerspiegel en zorgen dat je langer vol zit.

3: Antioxidanten: Ouder worden is helaas iets dat we niet tegen kunnen houden (we zijn immers geen vampiers). Hoe je er uitziet, is afhankelijk van de hoeveelheid 'vrije radicalen' in je lichaam. Deze zorgen namelijk voor huidveroudering. Antioxidanten maken deze 'vrije radicalen' onschadelijk. Blauwe bessen zijn een belangrijke bron van antioxidanten, maar in chiazaad zit 30% meer!

4. Proteïnen: Als je veel sport, zijn proteïnen heel erg belangrijk. Chiazaden zijn een plantaardige bron van proteïnen. 

5. Mineralen: In chiazaden zit 6 keer meer calcium dan in melk (tegen botontkalking), 15 keer meer magnesium dan in broccoli (anti-stress) en 3 keer meer ijzer dan in spinazie (zorgt voor energie).


Bron: The Healthy Seeker's Kitchen

Zowel lijnzaad als chiazaad kun je toevoegen aan smoothies, yoghurt en salades, maar je kunt er nog veel en veel meer mee! Binnenkort zullen we een aantal gezonde recepten met deze superfoods met jullie delen.

Eet jij al superfood als lijnzaad of chiazaad?

Bronnen: Chiazaden.nl, gezondheidsnet.nl, webmd.com, thesweetbeet.com