Fashion

De stijl van: Koningin Beatrix

Wij konden de abdictie van Beatrix natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Alle media schrijven en praten over deze ontzettend grote gebeurtenis. Girlscene kijkt met een eigen blik naar het aftreden observeert de koningin. Wat is de stijl van de koning en wat zijn bekende elementen? Kijk je mee? 

De koningin koopt haar kleren natuurlijk niet bij plekken als de H&M of de ZARA. Ze draagt veelal kleding, jurken en pakken die speciaal voor haar ontworpen zijn. Lange tijd werd dat gedaan door couturier Theresia Vreugdenhil-Werdler. Ze leerden elkaar kennen door koningin Juliana, de moeder van Beatrix en een vriendin van Vreugdenhil-Werdler.  

De hoeden worden door meerdere ontwerpers gemaakt, zoals Harry Scheltens (voor dertig jaar, tot 2003), Suzanne Moulijn en Emy Bloemheuvel. Op het moment dat je dus voor de Koningin mag ontwerpen, mag dat vaak ook een hele lange tijd. Op die manier kunnen de hoedenmakers en couturiers daadwerkelijk een goede stijl ontwikkelen die perfect bij Beatrix past. Vreugdenhil stopte in 2007. Haar taak werd door onder andere Sheila de Vries overgenomen. 

De hoed is erg belangrijk voor het Koningshuis; het wordt namelijk gedragen om de kroon te vervangen. Dat is namelijk altijd erg statisch en niet altijd gepast, of geliefd. 

Koningin Beatrix draagt graag kleding die een jewelline bevatten. Deze kraag is zo gesneden dat een collier extra mooi uitkomt. Onze koningin is altijd groot fan van sieraden. Je ziet haar vaak met een parelketting (verschillende kleuren) of grote diamanten op haar hoofd, aan haar hals of als een broche. De sieraden zijn natuurlijk geen nepperds en gaan meestal terug in de familie tot soms wel honderden jaren. Deze erfstukken zullen ook altijd in de familie blijven en worden vaak gedragen, ook al door Maxima. 

Hoeden zijn niet echt ontzettend populair in het Nederlandse straatbeeld, al zie je ze nu wel vaker terugkomen. In de jaren vijftig droegen veel vrouwen (denk bijvoorbeeld aan Jackie Kennedy) zogenoemde dopjes en tulbanden. Koningin Beatrix experimenteerde daar in de jaren zestig een beetje mee. In de jaren zeventig koos ze voorzichtig voor een flaphoed. Deze was afgeleid van de grote flowerpower-hoeden, maar waren wel wat statiger en ietwat stijver. 

Emy Bloemheuvel was de kamenier van de koningin en tevens een leerling van hoedenmaker Harry Scheltens. Zij maakte de hoed die Beatrix droeg bij de doop van ons prinsesje Amalia. 

Het kapsel van Beatrix is natuurlijk ook een bijzonder fenomeen. Het haar wordt het Beatrixkapsel genoemd en werd dan ook in 2005 opgenomen in de Dikke van Dale. Ze heeft het kapsel al sinds 1965 (nu dus al 48 jaar) en het werd voor haar trouwdag ontworpen door de Parijse meesterkapper Alexandre. Of we het helemaal na kunnen maken, geen idee. Wel weten we dat het een boblijn met meerdere lagen is. Die dan maar eens uitproberen bij het volgende kappersbezoek? 

Wist je trouwens dat er permanent nieuwe kleding voor de koningin wordt gemaakt? Dat houdt in dat er constant gewerkt aan nieuwe kleding. Maar het houdt niet in dat de koningin iedere dag iets nieuws draagt. Zo laat ze ook dingen maken of hergebruiken, zodat ze het nog eens aan kan. 

Wat vind jij van de stijl en de kleding van de koningin?

Bron: royalglitter, demirandabuurt, detelegraaf

Bron beeld: Tumblr

Door: Janet

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved