Sporty spices opgelet: zo heeft fitness écht effect

Health door Redactie

Sporten: iets waar velen weer aan zijn begonnen (want zomer) Als echte fanatiekeling gaan we weer eens flink aan de bak in de sportschool om aan onze dream body te werken. Maar hoe kunnen we nu het beste trainen en is het eerst cardio of eerst krachttraining? 

Als het aankomt op goede voornemens staat 'meer sporten' prominent op de eerste plaats van vele lijstjes. Het is voor iedereen, overgewicht of niet, gezond om regelmatig te sporten.

♥ Sporten laat je hartslagfrequentie dalen (waardoor je zelfs langer kunt leven!)
♥ Sporten vermindert de kans op een beroerte
♥ Sporten vermindert de kans op darmkanker
♥ Sporten zorgt voor een makkelijkere zwangerschap en geboorte
♥ Sporten zorgt voor een betere bloedsomloop en sterkere longen
♥ Sporten helpt om je pijntolerantie te verhogen
♥ Sporten geeft een gezondere huidskleur en helpt je huid elastisch te blijven
♥ Sporten verbetert je vermogen tot nadenken
♥ Sporten verbetert je slaap
♥ Sporten versterkt het immuunsysteem op de lange termijn, waardoor je minder kans loopt om ziek te worden

Hopelijk weten we jullie nu te overtuigen over hoe belangrijk het is om te sporten. Als je sport in de sportschool – misschien doe je dat al – is het belangrijk dat je zowel cardio als krachttraining doet. Cardio is goed voor de conditie en helpt bij afvallen omdat het lichaam relatief veel calorieën verbrandt.

Om te zorgen dat je geen spieren verliest, is het belangrijk dat je ook aan krachttraining doet. Als je veel cardio doet, verlies je meer spieren. Door het verlies van spieren verliest het lichaam de capaciteit om vet te verbranden, hierdoor val je dus niet meer af. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) op

Eerst cardio en dan krachttraining, of andersom?
Dan nu de gouden tip: begin met krachttraining en dan pas met cardio (natuurlijk wel met een warming-up daaraan voorafgaand van 10-15 minuutjes). De reden heeft vooral te maken met de plek waarvan het lichaam de energie voor krachttraining en cardio vandaan haalt. Krachttraining kost meer energie dan cardio. Mocht je eerst krachttraining doen, dan zul je enkel vet verbranden tijdens de cardiotraining. Dat komt doordat je bij krachttraining vooral koolhydraten gebruikt. Deze zitten opgeslagen in de spieren en lever, in de vorm van glycogeen. Bij cardio zal het lichaam in het begin, als er nog glycogeen beschikbaar is, deze voornamelijk gebruiken. Na ongeveer een kwartier begint dat op te raken en stapt het lichaam over op vetverbranding. Als je dus eerst krachttraining doet en daarna cardio, zal het lichaam meteen overgaan op vetverbranding tijdens de cardiotraining.

Doe je het andersom, dan heeft cardio niet zo heel veel effect, omdat het lichaam niet meteen overgaat op vetverbranding. Ook zul je minder energie overhouden voor de krachttraining. Het is belangrijk dat je eerst even een warming-up doet voordat je begint aan krachttraining!