Pepsi versus Coca-Cola

Food door Janet

Coca Cola is waarschijnlijk een van meest bekende Amerikaanse merken. Overal ter wereld kun je dit drankje drinken, zelfs op plekken waar een groot deel van de bevolking honger heeft. De grootste concurrent is Pepsi en hoe zit die struggle nu helemaal in elkaar? 

Er zijn in het verleden allerlei testen gedaan om te bepalen welk merk nu lekkerder is: Pepsi of Coca Cola. Een groep mensen moesten meerdere soorten cola drinken en dan de 'favoriet' eruit halen. Coca Cola-liefhebbers konden hun eigen drankje niet herkennen net als de Pepsilovers. Qua smaak kun je dus niet altijd je eigen cola herkennen, wel kun je blijkbaar proeven welke cola's níet je favoriete merk is. 

Beide merken proberen cola als een deel van het leven te maken. Dat het een standaarddingetje op de dag is. Coca Cola heeft bijvoorbeeld slogans als 'Coke side of life', is misschien niet de beste slogan, terwijl Pepsie voor zinnen als 'Hot stuff' gaat. 

Over het algemeen is Coca Cola een populairder merk dan Pepsi. Pepsi is gek genoeg wel een groter bedrijf dan Coca Cola! Bovendien is Pepsi populairder onder jongeren (in Amerika wordt het vaak geserveerd in fastfoodketens) terwijl Coca Cola onder verschillende generaties graag wordt gedronken. Denk maar aan kerstreclames en dergelijke: dan geniet jong en oud van dit donkere prikdrankje. Het heeft als het ware iets romantisch, gezelligs en nostalgisch.

Pepsi is een jonger bedrijf dan Coca Cola, vandaar dat de markt als het ware nog veroverd moest worden. Pepsi moest Coca Cola-drinkers overtuigen dat de nieuwe cola veel lekkerder was. Daarom kwam Pepsi met slogans en commercials die specifiek op deze struggle waren gericht. Celebrities kozen bijvoorbeeld liever Pepsi en reclamezinnen gingen als The Choice of a New Generation

De meest succesvolle reclame van Pepsi was die van Pepsi Stuff. Consumenten konden, net als bij Douwe Egberts tegenwoordig, punten verzamelen en die uiteindelijk inleveren voor spulletjes (glazen enzovoort) van Pepsi. 

Hoewel Pepsi een denderende marketing heeft met bijzondere acties en reclames, is Coca Cola populairder. Dat is heel makkelijk te meten: het wordt op meer plekken verkocht, het wordt vaker verkocht en er wordt meer omzet gedraaid. Op de tweede komt Diet Coke, ook onderdeel van het bedrijf achter Coca Cola, pas daarna volgt Pepsi. 


Bron: Tumblr

Fabeltjes:

- Coca Cola bevatte vroeger een kleine hoeveelheid cocaïne. Dit is waar, maar nu niet meer het geval. Lekker 'gezond' cola drinken dus. 

- Coca Cola zou een goede manier zijn om niet zwanger te worden. Je kunt wel begrijpen dat dit niet waar is. Het heeft niets met elkaar te maken. 

- Coca Cola was ooit begonnen als een hoestdrankje. Dit is waar, misschien is het koolzuur toch niet al te best voor de keel. 

- De Kerstman zou door Coca Cola zijn bedacht als een reclamestunt. Dit is niet waar, maar de commercials die rond deze tijd worden gemaakt, zijn wel de duurste en bekendste. 

Feitjes:

- Cola bestaat voor 99% uit water en suiker.

- Er zit vier tot zes keer meer cafeïne in koffie dan in cola.


Bron: weheartit

- De typische groenige kleur van het Coca-Cola-flesje (ontworpen in 1915) is afkomstig van het gebruikte zand.

- ‘De ideale cola’ komt volgens perschef Tom Delforge van Coca-Cola Belgium uit een flesje van 20 cl en wordt geschonken bij 3°C in een glas met drie ijsblokjes. Eventueel een schijfje citroen.

- In 1996 zette Coca-Cola het grootste reclame-evenement ooit op, in de schaduw van het eigen hoofdkwartier bovendien. De Olympische Spelen werden terecht omgedoopt tot de Coca-Cola Games. Het bedrijf verwezenlijkte dat jaar een recordverkoop van meer dan 18 miljard dollar. De marktwaarde van Coca-Cola steeg met liefst 40%.


Bron: Tumblr

Dan nog even over Coca Cola

Coca Cola was natuurlijk de eerste die met het drankje kwam en het recept is over het algemeen onbekend. We weten wel dat de cola overal op aarde hetzelfde smaakt. Dat komt omdat het water in het drankje hetzelfde smaakt: het is op dezelfde manier gezuiverd. Stoffen als calcium en magnesium worden eruit gehaald en vervolgens wordt door een eigen mengsel (concentraat) de juiste smaak gemaakt. 

Gerucht: het schijnt dat maar vier mensen op de hele wereld het echte huidige recept kennen. 


Bron: weheartit

Mark Pendergast, een Amerikaanse schrijver, deed onderzoek naar Coca Cola en mocht in alle archieven van het bedrijf zoeken naar informatie. Hij vond, wonderbaarlijk, het allereerste recept van het drankje. Dat kwam uit 1886 en bevatte ingrediënten die er nu niet meer inzitten. 

Het originele recept werd geschreven door ene dokter John Styth Pemberton uit Columbus in Ohio. Hij kwam ook met de originele naam Coca Cola. Deze twee woorden stammen af van zijn favoriete ingrediënten in het drankje: cocabladeren en colanoten. 

Het originele recept: 

 • - 1 ons citraatcafeïne
 • - 1 ons vanille-extract
 • - 2,5 ons ‘smaakstoffen’(verhouding: 80 sinaasappelolie, 120 citroenolie, 40 muskaatnootolie, 25 alcohol, 40 kaneelolie, 20 korianderolie, 40 oranjebloesemolie)
 • - 4 ons gemalen cocabladeren
 • - 3 ons citroenzuur
 • - 1 kwart citroensap
 • - 30 pond suiker
 • - 9,5 liter water
 • - Caramel
 • Koken en 24 uur laten trekken.


Bron: Tumblr

 • Tegenwoordig is de inhoud heel anders, maar toch is het leuk om dit te weten iedere keer als je een fles cola openmaakt. Of Pepsi natuurlijk:)
 •  
 • Wat drink jij liever?
 •  
 • Door: Janet