De eerste keer verhuizen

Lifestyle door Janet

De studietijd gaat vaak samen met verhuizen. Voor de eerste keer op jezelf gaan en een leuke kamer vinden om de komende paar jaar een geweldige tijd te beleven. Maar hoe ga je deze grote verandering aanpakken? Girlscene geeft je tips. 

De eerste eigen woonplek is meestal klein. Je hebt immers een minder groot bedrag uit te geven dan iemand die al een tijdje fulltime werkt.
 

Bron: Tumblr
 
Ga er daarom uit van een wat kleinere eigen ruimte en gemeenschappelijke ruimtes. De eigen ruimte is je slaapkamer. Afhankelijk van de hoeveelheid meters staat er meestal ook je televisie en dingen als een bureau. 
De gemeenschappelijke ruimtes zijn vaak kamers als de keuken, woonkamer, badruimte en het toilet. 
 
Wil je nog een kamer vinden? Vraag dan kennissen en familie om voor je uit te kijken. Misschien heb je ook vrienden op de plek waar je wilt wonen en kunnen zij je helpen. Voor een echte studentenkamer kun je ook gebruik maken van Kamernet. Via deze site vinden veel mensen de eerste kamer of zelfs appartement. 
 
 
Mocht je de perfecte woonruimte hebben gevonden, maak dan eerst een plan van aanpak. 
 
Tekenen
 
Teken de ruimte eerst op papier uit en bepaal op die manier hoe je het beste kunt inrichten. Anders zul je al makkelijk meemaken dat je pas tijdens het verschuiven opmerkt dat die bank toch net niet past en dat de kast ontzettend lelijk in die hoek staat. 
 
 
Poetsen 
 
Voordat je daadwerkelijk in de nieuwe ruimte wil beginnen, is het slim om nog even te poetsen. Niet echt romantisch, maar dat komt nu eenmaal ook bij het zelfstandige leven kijken. Bedenk zo: de kamer zal nooit meer zo leeg zijn als nu en daarom kun je alle hoekjes en gaatjes goed schoon krijgen. Denk er ook aan om bijvoorbeeld de muren even te schrobben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nooit is schoongemaakt en wie weet wat er allemaal op zit. Misschien, bij mij is dat altijd het geval, wil je moeder wel helpen en dat is best gezellig:)
 
Klussen
 
Als er dingen zijn die je echt niet mooi vindt, dan kun je die het beste direct aanpakken. Verf dus nog voordat je gaat inrichten. Klinkt logisch, maar dat gaat in de praktijk dus nog wel eens mis. Ga ook eerst verven, voordat je de nieuwe vloer legt. Zorg vervolgens dat alle lichten het goed doen en dat er bijvoorbeeld geen lelijke of gevaarlijke draden uithangen. Leg de vloer zo laat mogelijk. Deze moet namelijk veel lijden door verschuivingen van ladders, verfspatten enzovoort. Bedenk bij de vloer ook of je hout, zeil of vloerbedekking wil. Hout is mooi, maar je ziet alles, zeil is niet altijd even mooi, maar wel handig. Vloerbedekking trekt veel vuil aan, maar het voelt lekker onder de voeten. 
 

Bron: imgspark
 
Hulp
 
Verhuizen kun je nevernooitniet alleen. Dat bed, de bank en de kasten, begin er niet aan. Schakel liever hulp in. Ouders kunnen en willen je vaak helpen en hebben vaak al wat meer ervaring met verhuizen. Zij kunnen dus duidelijk aangeven hoe je bepaalde dingen door het trappengat versleept en waar meubelen het beste staan. Ga er vanuit dat een verhuisdag zwaar en vermoeiend is. Het gaat niet zelden gepaard met kleine ruzietjes omdat dingen moeilijker of (letterlijk) zwaarder zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Leg die irritaties naast je neer en bedenk hoe lief het wel niet is dat deze mensen in de vrije tijd je willen helpen. Mocht de verhuizing moeilijker zijn of hebben weinig mensen tijd? Huur dan een verhuisdienst in. Deze zijn redelijk prijzig, maar wel heel handig. Bovendien heb je ook studentenbedrijfjes die het wat goedkoper doen. 
 

Bron: Flickr
 
Shoppen
 
Het leukste van een verhuizing zijn de nieuwe dingen die erbij komen kijken. Je moet natuurlijk fijne meubeltjes, accessoires, kastjes enzovoorts kopen. Bedenk al tijdens het eerdere tekenen welke stijl je het liefst wil toepassen. Van daaruit kun je alvast bedenken wat je graag wil en waar je de spullen kunt halen. Veel dingen kun je voor leuke prijzen bij IKEA, Leen Bakker en Marktplaats halen. Je kunt ook rommelmarkten of vintagemarkten aflopen voor unieke spulletjes die niet iedereen heeft. Het is wel slim om weer rekening te houden met de ruimte. Als een bank niet past, hoef je niet per se voor een stoel te gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld ook zoeken naar een loveseat :). 
 
Verhuizen
 
Dan is het moment daar: de verhuizing kan beginnen. Je weet waar de spullen moeten, de ruimte is schoon, klusjes zijn gedaan, je hebt hulp en de juiste spulletjes. De verhuisdag is meestal redelijk pittig omdat je veel tilt, nadenkt en omdat er altijd nog dingen moeten gebeuren die je van tevoren misschien niet had bedacht. Zorg trouwens voor een busje, dan kun je meer spullen in een keer vervoeren. Probeer zoveel mogelijk te helpen en vergeet niet te overleggen. Anders kan het zijn dat iedereen verschillende dingen doet, waardoor je uiteindelijk veel langer bezig bent
 

Bron: weheartit
 
Dan nog even,
 
WHAT NOT TO DO
 
Alle boeken bij elkaar verzamelen
 
Mijn zus kwam op ooit op het idee om alle boeken (en dat waren er heeeeel veel) in dezelfde kist te doen, dicht te tapen en samen te laten vervoeren. Mijn andere zus en haar vriend droegen de kist en je kunt je wel voorstellen dat de kilo's niet te doen waren. Les geleerd? Ja, verspreid die boeken over verschillende kisten, kastjes en kratten. Zodoende is het niet zo zwaar en lopen moet je toch wel. 
 
Aantal keer lopen besparen
 
Dit komt eigenlijk weer een beetje terug op het boekenverhaal. Verspreid je kilo's want grote gewichten zijn simpelweg slecht voor je. Het is niet goed voor je rug en ook nog eens extra vermoeiend. 
 

Bron: weheartit
 
Laat op de dag beginnen
 
Een verhuizing kost over het algemeen veel tijd. Daarbij kan het ook nog eens zo zijn, dat je dingen vergeet. Een lijstje dat nog aan de muur moet of nieuwe schroeven die je nog bij de bouwmarkt moet halen. Zeker in deze gevallen ben je aan tijd gebonden. Het is niet heel netjes om heel laat nog te gaan boren of iets dergelijks en dat is al helemaal geen beste start met de nieuwe buren. Begin daarom vroeg en kondig je komst aan. Op die manier is iedereen voorbereid. Bovendien heb je altijd nog tijd over, mocht je iets vergeten of mocht er iets verkeerd gaan. 
 
Lomp geweld of roekeloosheid
 
Soms is het even moeilijk om die koelkast of bank door de deur te krijgen. Denk dan even na of het niet mogelijk is om goed te draaien. Je kunt natuurlijk ook lekker hard duwen of trekken, maar grote kans dat je net geverfde muur dan kapot gaat en toch iets minder mooi is. 
 

Bron: Tumblr
 
 
Nette, mooie kleren aan, spreekt voor zich dames:) 
 
Heb jij nog leuke tips voor meiden die voor de eerste keer gaan verhuizen? 
 
Door: Janet