Health

Hot, hip & happening: Hot Flow Yoga

20

Naar de sportschool gaan. Velen willen het, enkelen doen het. Je kunt ervoor kiezen om voor de harde cardiowork-outs te gaan of jezelf meer focussen op spieroefeningen. Wij kwamen via Girlscene-lezeres Joyce op deze nieuwe vorm van yoga: Hot Flow Yoga. Ben je benieuwd? 

Yoga komt oorspronkelijk uit India en het werd daar onder hele warme temperaturen uitgeoefend. Bij Hot Flow Yoga wordt dezelfde warmte gecreëerd als de oorspronkelijke Indiase yoga. Door de hitte voel je de effecten van houdingen beter, kun je de eigen spieren beter gebruiken (uitstrekken, kracht) en je voorkomt blessures. In Nederland is het natuurlijk niet echt heel erg warm gedurende de winter en de lente. Vandaar (ook in de zomer overigens) dat de Indiase warmte wordt geïmiteerd met kaarsen. Daardoor is de ruimte ook donkerder (andere lichten blijven uit) en kun je jezelf op yoga en jezelf richten. 


Bron: Tumblr

Flow Yoga betekent in het Sanskriet (oud-indiaas) Vinyasa en het wordt ook als beweging beschreven. Tijdens de cursus wordt de nadruk gelegd op balans tussen adem en beweging. Het is dus niet de bedoeling dat je al hijgend en puffend de les uitkruipt. De filosofie achter deze soort van yoga is dat je door een goed adem/beweegpatroon, sterker wordt. 


Bron: Tumblr

In tegenstelling tot 'normale' yoga is het bij deze vorm de bedoeling dat je alle bewegingen subtiel in elkaar laat overgaan. Resultaat? Meer ritme en bijna een dans. Om die adem goed te laten gaan, word je ook daarin begeleid door de leraar of lerares. Hij of zij geeft aan wanneer je mag inademen en mag uitademen. 

Voor Hot Flow Yoga is niet een bepaalde lijn die jij of een leraar aanhoudt. Iedere cursus kan dus op verschillende manieren worden ingevuld. Vandaar dat het misschien ook leuk is om zelf te variëren in scholen en begeleiders. Op die manier kun je zelf uitzoeken welke Hot Flow Yoga het beste bij je past...


Hot Flow Yoga

Het filmpje hierboven is gemaakt in Amsterdam. De sport werd tot nu voornamelijk in Amerika uitgeoefend. Miley Cyrus zweert erbij, maar nu kunnen wij dat ook doen. Hieronder hebben we nog een filmpje waarin een instructrice ons een kort lesje van 30 minuten geeft. De les is anders als het filmpje uit Amsterdam, maar het geeft je natuurlijk wel een goede impressie. 

 
Dat moeten wij uitproberen! 

Girlscene's hoofdredacteur Danique ging vorige week met collega Claartje van Vrouwen naar Absolute Yoga op de Overtoom in Amsterdam. Een gloednieuwe yoga spot in hartje centrum! Zij wilde dat hete yoga (lees: yoga in 38/40 graden!!) wel eens uitproberen. De Absolute Yoga studio is nog redelijk nieuw en ziet er ontzettend mooi, clean en rustgevend uit:

Absolute Yoga Amsterdam
Een gedeelte van de welkomstbalie & de theelounge

Absolute Yoga Amsterdam
De ruimte waarin je de schoenen opbergt 

Absolute Yoga Amsterdam
De relaxing ruimte binnen, in de zomer kunnen de panelen met glas open worden gemaakt om half binnen en half buiten te relaxen!

Tijdens Flow Yoga neem je verschillende poses aan. Het kan verschillen van staan, zitten of balans. De bewegingen gaan weer gelijk op met de adem en je glijdt (flow) van de ene naar de andere beweging. Danique vond het ontzettend leuk, maar ook behoorlijk intensief. De dag erna voelde ze dat het lichaam had gewerkt. ;)

Absolute Yoga Amsterdam

Eén van de twee heerlijke ruime yoga ruimtes

Ze was onder de indruk van de mooie ruimte! 'Je hebt twee grote ruimtes, maar ook een speciale tea-zone, waar je samen wat kunt drinken, uitpuffen of verhalen van overlevenden kunt uitwisselen. De les was ook erg fijn: op het moment dat ik echt niet meer dacht te kunnen en het enorm heet kreeg, gingen de koelers aan. Perfecte timing dus.'  

De school biedt volgens Danique ook veel extra's. Wist je dat een mens meestal rond drie of vier uur in de middag bedenkt te gaan sporten? Doordat je dan makkelijk dingen vergeet, is het makkelijk om het plan niet door te zetten. 'Daar heeft Absolute Yoga dus al aan gedacht: je kunt drinken halen, er zijn matjes en er is zelfs sportkleding. Geloof het of niet, maar zelfs aan de haarelastiekjes is gedacht!' Er is dus geen excuus meer dames, we moeten eraan geloven! 

Absolute Yoga Amsterdam
De kleedruimte, erg goed verzorgd en clean!

De lessen worden, zeker voor beginners, op een duidelijke en heldere manier uitgelegd. Er zijn verschillende lessen: Hot A, Hot B, Flow Yoga, Hot 60 & Hot Flow. Je kunt dus zelf bepalen waar jij die dag zin in hebt en hoeft dus niet telkens hetzelfde te doen. Meer informatie over wat de verschillende lessen inhouden? Klik dan hier.

En er is ook een goede nazorg: de douches zijn schoon en goed. Er is voldoende shampoo, douchegel en de kluisjes zijn gratis! De school is erg hot, hip en happening, dus misschien ietwat prijzig. Maar wij zijn zeker overtuigd! 'Het maakt je hoofd helemaal leeg, je bent dan heerlijk stressvrij en voelt je dus meer dan relaxed!' Ben je benieuwd? Klik dan hier!

Wat vinden jullie van deze vorm van yoga? Of heb je hier al kennis mee gemaakt, wat zijn jouw ervaringen dan? 

Joyce, bedankt voor de leuke tip!

Door: Janet

LOVE dit artikel
23 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

20 reacties

 • 5 jaar geleden Miriam Hernández

  Hello! actually the first video is about another Hot Yoga studio called Hot Flow Yoga in the street Koninginneweg 221. They use infrared panels to heat the room, and it is a nice way to get into hot yoga. www.hotflowyoga.nl

 • 6 jaar geleden Redactie Platform  Hoi,

  Op Spirit24.nl hebben we een heleboel leuke yoga oefeningen staan.

  Misschien leuk om daar eens te kijken?

  http://www.spirit24.nl/zoeken/#!player/index/program:15222622/group:14037772//

 • 6 jaar geleden Lucky

  ziet er super uit!

 • 6 jaar geleden ABRACADABRA.

  Ik doe zelf yoga maar deze vorm zal ik echt wel willen proberen!

 • 6 jaar geleden Goodlife

  Wauw ziet er echt suuuper mooi uit!

 • 6 jaar geleden Maud

  Helaas woon ik daar niet in de buurt, anders wou ik er echt heen!

 • 6 jaar geleden Esmée

  Ik denk niet dat ze het bij mij in de buurt hebben. Ik doe wel aan normale yoga, maar dat doe ik gewoon thuis.

 • 6 jaar geleden fozzy

  Echt jammer, ik woon in OV :[

 • 6 jaar geleden helloMona

  Balen dat ik in Brabant woon.. dit lijkt me namelijk fantastisch! Ik ben dol op yoga en ik vind het de prijs helemaal waard. (:

 • 6 jaar geleden Emmelie

  wil al een tijdje yoga proberen, maar woon alleen in de buurt van Amsterdam

 • 6 jaar geleden ammique

  Ik heb wel eens gewone yoga gedaan, maar hier had ik nog nooit van gehoord. Klinkt wel heel leuk!

 • 6 jaar geleden Labrinth

  Heb het een keer gedaan, heel veel spierpijn gehad daarna, haha!

 • 6 jaar geleden dionahh

  Ik doe het af en toe, en het is echt super zwaar! Ik heb absoluut geen slechte conditie maar ik hou het erg moeilijk vol. Het is wel een super leuke (en andere) manier van sporten.

 • 6 jaar geleden Cypresses

  Ik heb nog nooit aan yoga gedaan, maar ik wil het graag proberen!

  Er is hier alleen geen yoga studio in de buurt en met filmpjes van youtube schiet ik soms ook niet erg veel op.

 • 6 jaar geleden Liah

  Gaaf!

 • 6 jaar geleden Sabiena

  lijkt me wel eens leuk om te proberen

 • 6 jaar geleden inactief

  Had er eens van gehoord, maar dan inderdaad alleen in de VS. Zou het wel eens willen proberen.

 • 6 jaar geleden Danique - hoofdredacteur Girlscene (redactie)

  @Doomke: Geen nood! Er zijn echt giga veel Yoga studio's waar ze hot flow lessen geven

 • 6 jaar geleden missSouthMountain

  Lijkt me leuk om te doen, maar ik woon niet echt in de buurt van Amsterdam

 • 6 jaar geleden JustLaura

  Zou t wel is willen proberen

 1. 1