Fashion

Hoofddoekjes in het straatbeeld

In Maleisië is 60% van de bevolking islamitisch. Hoofddoeken zijn hier onderdeel van het alledaagse straatbeeld. Glitters, spiegels, stippen en bloemen, vooral onder jonge meiden is het een kleurrijke chaos. Wat zijn op dit gebied de laatste trends?

Hamidah draagt een zwarte hoofddoek met zilveren pailletjes. 'Ik heb hem zelf zo gemodelleerd', vertelt ze vol trots. Het kraampje waarbij ze staat verkoopt twee varianten. Links hangen lange sjaaltjes. Deze moet je zelf omknopen. In het schap liggen ook versies met een elastieken band, die je direct om je hoofd schuift. Welke het meest verkocht worden? 'Die kant en klare natuurlijk’! vertelt de verkoper verbaasd, 'dat is toch veel makkelijker!' Volgens hem kiezen vooral oudere vrouwen voor gemak. Jongeren vinden het leuk om zelf een model te creëren en met die lange doeken kun je veel creatiever zijn. Aireen houdt het echter simpel. ‘Ik ben niet zo’n ochtendmens, en om niet te laat op mijn werk te komen moet ik snel klaar zijn’.

Lisa draagt sinds haar 11de een hoofddoek. Haar zusje Rihannah draagt er geen. Haar haar is opvallend hip geknipt: aan de rechterkant heeft ze een bob, aan haar linkerkant hangt een lange bruine lok op haar schouder. Samen met hun ouders zijn ze aan het winkelen in een gigantische hoofddoekenstore. De ruimte staat vol grote bakken gevuld met een kleurrijke doeken chaos en langs de wanden tonen rijen plastic poppen de patronen en modellen. Officieel moet je vanaf je tiende een hoofddoek dragen, maar hun ouders zijn niet zo strikt. Als Rihannah naar school gaat draagt ze wel een hoofddoek. ‘Dat is een regel’, vertelt ze, ‘maar zodra ik thuis ben gaat hij meteen af’. De zussen hebben goed geshopt. Hun plastic tas is gevuld met maar liefst elf nieuwe aanwinsten. ‘Hoeveel stuks ze thuis hebben’? De zusjes kijken elkaar lachend aan, ‘wel meer dan honderd’! Onderling wisselen ze de doeken vaak uit, het is maar net welke die dag het beste bij wiens outfit past.

Aireen besloot een jaar geleden om een hoofddoek te dragen. 'Op het begin reageerden mijn vriendinnen afstandelijk. Ze dachten dat ik niet meer over daten en uitgaan wilde praten. Ik moest ze toen even vertellen dat ik die roddels nog steeds graag wil horen’!

Norpadilah staat uitgebreid te tutten. Ze doet haar hoofddoek af, legt deze op de juiste plek op haar staart en knoopt hem vervolgens rond haar nek. Het is een uiterst nauwkeurig proces. Zodra de hoeken een klein beetje scheef liggen gaat het gerust drie keer opnieuw. In de vrouwen wc van Sunway Pyramid, een van de grote winkelcentra in Kuala Lumpur, is het is een drukte van jewelste. Naast elkaar poseren de dames voor de spiegel. Waar Norpadilah haar inspiratie vandaan haalt? Voornamelijk uit magazines en van het internet, de nationale tv is nog net niet ver genoeg. Haar eigen stijl omschrijft ze als klassiek en elegant, haar lievelingskleur is groen.Een bekende inspiratiebron is Hana Tajima. Deze half Britse, half Japanse dame voorziet via online blogs en YouTube-video’s mosilima’s over de hele wereld van mode tips. Volgens modeontwerpster Adeline is variatie kenmerkend voor het Maleisische straatbeeld.Onze mode is totaal niet te vergelijken met het Midden-Oosten. Daar lopen vrouwen met zwarte doeken rond, wij houden juist van kleur!’

Watch on YouTube

Norzie voelt zich met een hoofddoek extra mooi. 'Ik zie het echt als een extra accessoire, zo kan ik nog meer patronen aan m'n outfit toevoegen’, legt ze uit terwijl ze afrekent met een klant. Ze werkt in een hijabstore in een van de overdekte winkelcentra in de stad, en heeft daarnaast haar eigen online webshop. Haar kraampje hangt vol verschillende patronen. Waar andere vrouwen zich optutten met sieraden, maakt zij zichzelf mooi met een hijab. ‘Maar oorbellen draag ik ook hoor! Ik schuif mijn doek dan gewoon een stukje naar achter’. Norzie laat enthousiast de verschillende modellen uit haar winkel zien. Een turban, of ‘head wrap’ is een doek strak om het hoofd geknoopt. Dit is de nieuwste trend op hoofddoekgebied in Kuala Lumpur. Het doet het meeste denken aan de klassieke tulband. ‘Een hoofddoek met print kan trouwens prima bij een drukke outfit’, aldus Norzie. ‘zolang je maar zorgt voor een kleurenmatch’. Vooral contrasterende kleuren doen het volgens haar goed. Rokiah is werkzaam bij een nationaal modemagazine. Ze ziet dat islamitische mode de laatste 2-3 jaar sterk verandert. Vroeger gingen de woorden fashion en hoofddoek echt niet samen. Maar nu zie je jonge meiden volop experimenteren en hun eigen stijl ontwikkelen. ‘Ach, zolang je je borsten maar niet laat zien kan er heel veel’, vertelt ze lachend.

Watch on YouTube

Aqilah draagt een geel-oranje-rood-groen gestreepte hoofddoek die in combinatie met haar eveneens gestreepte shirt erg opvalt. Hieronder draagt ze slippers met ingelegde steentjes. ‘Soms match ik mijn hoofddoek met mijn outfit’, vertelt ze, ‘maar soms ook niet hoor’! Samen met haar drie vriendinnen is ze aan het winkelen. Alle vier dragen ze een hijab, zelfs tijdens het zwemmen zijn hun haren bedekt. Ze dragen dan een pak dat hun lijf van hun polsen tot hun enkels bedekt. De onderkant van de hoofddoek stoppen ze daar in de bovenkant in. Dat zit niet altijd even prettig. 'Ik heb soms mijn hele oren vol water zitten, omdat dat allemaal in die hoofddoek blijft hangen', vertelt Sazalih.

Op de vraag of het nog wel fijn is om naar het strand te gaan met zo’n pak antwoorden ze verbaasd:' Wij gaan nooit naar het strand. Wat moeten we daar? Dan worden we bruin!' Wat volgens de meiden het grootste verschil is met de hoofddoeken die ouderen dragen? ‘Die zijn veel minder stylish’! Lisa is het hier niet mee eens. 'Mijn moeder draagt altijd glitters, oude mannen houden daarvan' maar zelf geeft ze de voorkeur voor een simpele variant in één kleur.

Wat vind jij van deze hoofddoeken? 

Door: Jorien

Bron beeld: Marleen Hoftijzer

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Must reads 👀