België voor dummies, deel 3

Lifestyle door Janet

België. Het land van chocolade, frietjes, modeontwerpers, opkomende muzieksterren enzovoort enzovoorts. Wat zijn de grote verschillen met Nederland? Wat zijn de verdiensten van de Belgen? Ter hulp van alle nieuwsgierige Nederlanders die wel eens iets meer willen weten over de kleine zuiderbuur, hier is België voor dummies!

'België is het Canada van Europa; de Belgen stellen niets voor en het kan niemand iets schelen.'

De Amerikaanse blog die deze quote vermeldde, beschrijft België als een land vol onbeduidende individuen, maar niets is minder waar. Veel Belgen hebben veel bereikt, maar weinig getalenteerde Belgen blijven effectief in België. De gouden eeuw van Nederland (de 17de eeuw) was een periode waarin alle Belgische intellectuelen naar Nederland vluchtten. Een vrijwillige Nederlandse braindrain dus. Ook later in de geschiedenis blijven de grote Belgische talenten naar het buitenland vertrekken.

Bron: Tumblr

Er zijn een aantal bekende Belgische fotomodellen die in het buitenland ook zeer bekend zijn, zoals bijvoorbeeld : Elise, Delphine Bafort, Hanne Gaby Odiele, Cesar Casier, Hannelore Knuts, en Kjell Bracke.

België is ook een zeer productief land op vlak van films. De bekendste regisseurs zijn de broers Luc en Jean-Pierre Dardenne, Felix Van Groeningen (met De helaasheid der dingen en The broken circle breakdown), Erik Van Looy (met Loft) en Gert Verhulst (Studio 100 natuurlijk!) Over al de andere bekende Belgische films ga ik het niet hebben, maar zoek die gerust zelf eens op. Een leuke bezighouding voor de vakanties.

Bron: Tumblr

Een bekende Belgische reality-ster is Astrid Bryan, bekend van haar programma Astrid in Wonderland en van haar boek Amazing Astrid.

Een andere Belgische vrouw die een tijd geleden veel in het nieuw kwam is Anne Teresa de Keersmaeker. Zij is een choreograaf die vooral met haar stuk ‘Rosas danst Rosas’ bekend geworden is. Béyoncé zou dit stuk geplagieerd hebben in haar videoclip ‘Countdown’.

Bron: Tumblr

De bekendste Belgische zanggroep in Nederland is waarschijnlijk wel K3, mede dankzij ‘K2 zoekt K3’ en Josje natuurlijk. Studio 100 is echter een van de Belgische topbedrijven door de vele populaire figuren als Mega Mindy, Plop en Samson&Gert.

België heeft ook een aantal topontwerpers grootgebracht zoals Raf Simons die voor Dior gewerkt heeft. De Antwerpse Academie heeft al een mooi aantal grote ontwerpers opgeleid zoals Dries van Noten, Walter van Beirendonck en Christian Wijnants, maar er zijn uiteraard ook Belgen die aan andere binnen- en buitenlandse universiteiten hun opleiding tot ontwerper volgden en over de hele wereld werk gevonden hebben.

Ook op vlak van muziek zijn er een aantal sterren met Belgische roots. Zo zijn er bijvoorbeeld Netsky, Selah Sue en Milow.

Bron: Tumblr

Een aantal bekende stripreeksen zijn ook van Belgische komaf. Iedereen kent waarschijnlijk Kuifje, Suske&Wiske, Lucky Luke, de Smurfen, Jommeke en Nero, maar ook minder bekende stripreeksen zijn in België ontstaan. Bijvoorbeeld Guust, De Blauwbloezen, Alex en Thorgal.

De bekendste Vlaamse auteurs zijn Hendrik Conscience, die ‘De Leeuw van Vlaanderen’ geschreven heeft, Hugo Claus, Louis Paul Boon, Tom Lanoye, de Antwerpse stadsdichter en Anne Provoost. Enkele van de bekendste Waalse auteurs zijn Amélie Nothomb, Charles de Coster en Marquerite Yourcenar. 

Welke Belgische celebrities zijn we nog vergeten? 

Door: Sofie